Prvi Karlovački

U Zavodu za hitnu medicinu otvoren, prvi u Hrvatskoj, Edukacijsko simulacijski centar

Autor: Miloš Milovanović

29.06.2020

Županija

U preuređenje prostora uloženo je 1,4 milijuna kuna; Ministarstvo zdravstva je osiguralo 500 tisuća kuna, a ostatak Zavod

U sklopu Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije danas je otvoren Edukacijsko simulacijski centar, prvi takav u Hrvatskoj. Put do otvorenja bio je dosta dug i trajao je skoro 2,5 godine, a prvo je trebalo pronaći prostor. Tu je Zavodu pomogla karlovačka Bolnica koja im je ustupila prostor u dvorištu zgrade na Dubovcu gdje je prije bila praonica rublja. Opremljen je najsuvremenijom audio -video opremom za provođenje simulacija u hitnoj medicini. Sastoji se od velike dvorane za simulacije i predavaonice za 70 osoba, kabineta vještina, sobe za debriefing te nadzorne sobe, prostora za simulaciju i zbrinjavanje pacijenata. Centar će ujedno biti i telemedicinski centar za usavršavanje na daljinu tzv. E- usavršavanje te će se u njemu obavljati edukacije laika i svih žurnih službi.

U preuređenje prostora uloženo je 1,4 milijuna kuna. Od tog iznosa Ministarstvo zdravstva je sudjelovalo sa 500 tisuća kuna, a preostali dio je u tri proračunske godine osigurao Zavod iz vlastitih sredstava. Centar će služiti ne samo za potrebe grada Karlovca ili Karlovačke županije, nego za potrebe cijele regije i šire, kazao je ravnatelj Zavoda Nikša Antica.

O tome za što će se sve educirati ljude u Centru više je rekao Perica Vucelić .

U Centru ćemo provoditi specijalističko usavršavanje medicinskih tehničara – sestara i liječnika prema Pravilniku edukacije za rad u hitnoj medicinskoj pomoći. Osim toga odvijat će se i razni modularni tečajevi koji  će biti u smjeru hitne medicine različitog karaktera, a u budućnosti ćemo usmjeravati za bilo koje grane medicine da bi mogli napraviti usavršavanje i poboljšati bilo koji segment u zdravstvenom sektoru. Edukaciju će provoditi nacionalni instruktori Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i razni stručnjaci koje ćemo pokušati dovoditi iz raznih ustanova.

Čestitam cjelokupnom timu hitne medicine koji su viziju Karlovačke županije na poticaj dr. Maje Grba Bujević pretvorili u djelo, odnosno u prvu fazu Regionalnog edukacijskog centra koji će biti na raspolaganju ne samo djelatnicima hitne medicine Karlovačke županije, nego i šire. Tu će  moći stjecati znanja i vještine te pružiti u pravo vrijeme ono najbitnije, prvu pomoć, istaknula je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.

Govoreći na prigodnoj svečanosti otvorenja Edukacijsko simulacijskog centra ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba Bujević je rekla.

Ministar Beroš me je zamolio da kažem da je ovo veliki događaj i drago mi je da i zdravstvena administracija razumije kako je neobično važno ulagati u ljudske resurse. Dobro ulaganje u ljudske resurse u protekle četiri godine pokazuje se i u činjenici da je za 200 specijalizanata primarne zdravstvene zaštite osigurano  211 milijuna kuna i taj trošak više ne ide na teret zdravstvenih ustanova. Jednako tako u RH su 2,2 milijarde državnih sredstava uložene u nabavku medicinske opreme, a jedna od tih investicija je i sudjelovanje Ministarstva zdravstva u ovom Edukacijskom centru. Ponosna sam na njega zato što će on služiti za edukaciju svih žurnih službi Karlovačke županije pa i šire te za edukaciju zdravstvenih radnika  županije, a ne samo Hitne medicinske službe. Ovdje ćemo prenositi svoje znanje kako početi animaciju i završiti reanimaciju u bolnici. Očekujemo da se  u ovom Centru nauči spasiti ljudski život i da se ljudi u Hrvatskoj osjećaju sigurno, poručila je Grba Bujević.

Foto: Igor Čepurkovski