Sva djeca kojima su oba roditelja zaposlena dobila vrtić

U vrtiće kreće 1.578 djece, dodatni kapaciteti osigurani pri vrtiću Mahično, u školi Hrnetić, proširena i Buba Mara

VIŠE IZ RUBRIKE

Povratak u vrtić

Vlada je donijela uredbu o mjerilima i kriterijima financiranja održivosti dječjih vrtića i po toj uredbi Gradu Karlovcu bi na razini godine pripalo nekih 473 tisuće eura, tim će se novcem planira financirati povećanja plaća odgajateljica

Sva djeca koja su rođena do 1. rujna i kojima su oba roditelja zaposlena, a bili su prijavljeni za upis u vrtić za pedagošku godinu 2023./2024. imat će svoje mjesto u gradskim vrtićima, rekli su pročelnica Draženka Sila Ljubenko i gradonačelnik Damir Mandić.

Tijekom ljetnih mjeseci osigurani su dodatni kapaciteti pri vrtiću Mahično i Banija, a dodatni je prostor osiguran i u vrtiću Buba Mara. Nove prostore u pratnji ravnateljica gradonačelnik i pročelnica obišli su danas.

-Novu pedagošku godinu pohađat 1.578 djece. To je oko 800 djece po svakom vrtiću, istaknula je Sila Ljubenko.

Pri vrtići Mahično dodatni su kapaciteti osigurani u obližnjoj kući gdje je prethodno radio obrt za čuvanje djece. Ravnateljica vrtića „Četiri rijeke“ Anita Štefanac je napomenula da će u dodatnom prostoru biti smještene dvije jasličke skupine, svaka po 12-ero djece.

Što se tiče proširenja kapaciteta vrtića Banija, dodatni je prostor osiguran u zgradi Područne škole Hrnetić. Ravnateljica DV Karlovac Danka Pavletić je zahvalila na suradnji ravnateljici OŠ Banija Antoniji Mastelić Milanović na ustupanju prostora. Ovdje će boraviti 30-ak djece također u dvije skupine, a prostor za još 15-ero djece osiguran je u vrtiću Buba Mara.

Dodatni kapaciteti znače i dodatno zapošljavanje, najavila je Draženka Sila Ljubenko.

-U procesu je zapošljavanje 11 odgojitelja, tri spremačice, dva domara, jednog stručnog suradnika, jednog asistenta jer imamo dodatno dijete s teškoćama, jednog pomoćnog kuhara. Što se tiče financija to na godišnjoj razini znači dodatnih oko 300 tisuća eura, naglasila je pročelnica.

Uz pohvale zahvale ravnateljicama i pročelnici na osiguranju dodatnih kapaciteta gradonačelnik je najavio i nova ulaganja u proširenja kapaciteta.

-Mi smo svjesni problema nedostatka kapaciteta i na tom tragu , krenula je gradnja novog dječjeg vrtića u Rečici, uskoro kreće javna nabava za vrtić u bivšoj vojarni Luščić, a kako bi narednih godina pokrili sve potrebe na natječaj Nacionalnog programa za otpornost i oporavaka prijavit ćemo dogradnju vrtića na Turnju, gdje bi bile tri odgojne skupine i ovog objekta u Hrnetiću gdje bi bilo šest odgojnih skupina. Vjerujemo da bi onda sa svim ovim objektima koje smo namjenski gradili i prenamijenili za vrtiće imali narednih godina dovoljno mjesta za sve potrebe roditelja, odnosno djece, istaknuo je Mandić.

Od jeseni kreću i novi pregovori sa zaposlenima u vrtićima oko povećanja plaća najavio je Mandić.

-Vlada je donijela uredbu o mjerilima i kriterijima financiranja održivosti dječjih vrtića i po toj uredbi Gradu Karlovcu bi na razini godine pripalo nekih 473 tisuće eura. Ta će nam sredstva jako dobro doći pogotovo u kontekstu porezne reforme. Ta ćemo sredstva vratiti na neki način u same vrtiće za njihove materijalne potrebe, odnosno onaj dio financiranja materijalnih prava i plaća odgajateljica. Vjerujem da ćemo već početkom rujna sa sindikatom krenuti u pregovore, istaknuo je gradonačelnik naglasivši da smatra da odgajateljice rade izvrstan posao.