JU Natura Viva

U Vrbanićevom perivoju održana manifestacija „Živjeti s parkom“

VIŠE IZ RUBRIKE

Zeleno

Manifestacija je imala humanitarni karakter, a prihod je išao udruzi Jak kao Jakov

Što leti Vrbanićevim perivojem, što živi na dnu rijeke, kako izgledaju signalni rakovi,  koje ptice se mogu vidjeti u Vrbanićevom perivoju moglo se saznati danas na manifestaciji „Živjeti s parkom“, koju je 16. put organizirala Javna ustanova Natura Viva.

- Ovom manifestacijom obilježavamo Dan biološke raznolikosti koji je ujedno i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Europski dan parkova. Pripremili smo različite radionice imamo ih tri;  „Što leti Vrbanićevim perivojem“, gdje su nam suradnici Fakultet šumarstva i drvne tehnologije, s Veleučilištem u Karlovcu imamo radionicu gdje možete promatrati ptice u Vrbanićevoom perivoju, a naša Javna ustanova je pripremila radionicu „Život na dnu rijeke“, rekla je Antonia Bišćan, ravnateljica JU Natura Viva te dodala da manifestacija ima ove godine humanitarni karakter.

- Pridružili smo akciji Njima na dar, udruge Jak kao Jakov i imamo brojne partnere. Teniski klub Karlovac koji organizira humanitarni teniski turnir, zatim Miljokaz nam organizira poligon spretnosti. Imamo i pomoć MUP-a koji će održati edukativnu radionicu o sigurnosti u prometu, zatim imamo Holy donut i hotel Srakovčić sa promotivnom prodajom krafni, kave i kolačića, Jak kao Jakov izlaže svoj štand i veselim se što su nam se pridružile i srednje škole, Prirodoslovna škola i Šumarska i drvodjeljska škola sa svojim proizvodima.  

Izložbom fotografija pridružio se i Šumarsko društvo Karlovac. Na svojim štandovima učenici su izložili svoje proizvode, a koji su u skladu sa zaštitom prirode.

-Imamo namaz od lješnjaka, jer škola ima 115 stabala lješnjaka, zatim smo od lješnjaka pripremili kiflice, naša cvjećarska sekcija pripremila je buketiće od prirodnih materijala. Rado smo se odazvali akciji jer i mi volimo prirodu, rekla je Svjetlana Rogoz Klasan profesorica u Prirodoslovnoj školi i voditeljica Učeničke zadruge Rode.

Oni su na svom štandu predstavili su sve što zadruga proizvodi, a koja djeluje u pet sekcija. Mogu se pohvaliti da su za svoj namaz od lješnjaka dobili i nagradu za inovativni proizvod na sajmu AgroArca 2019. godine.

Podršku manifestaciji dala je svoji dolaskom i županica Martina Furdek Hajdin.

- Zadovoljna sam što smo aktivno uključili Teniski klub Karlovac, ali i ugostiteljski objekt koji radi u Vrbanićevom perivoju, zato što će i turnir koji se danas odvija, ali i prodaja u hotelu i ove krafne sve ići u humanitarnu svrhu za udrugu Jak kao Jakov.

Humanitarni karakter manifestacije pohvalila je i zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić dodavši da se nada da će takvih akcija biti i više. Manifestacija „Živjeti s parkom“ kao jedan od ciljeva ima istaknuti ulogu Vrbanićevog perivoja u životu svakog građanina kao mjesta za edukaciju, odmor, rekreaciju i suživot s urbanom bioraznolikošću. Fočić smatra da bi u parkovima mogli uživati i više.

-Meni se čini da nedovoljno koristimo naše parkove, tu našu ljepotu i da bi više vremena trebali provoditi u prirodi, a na nama je da možda više događanja i sadržaja fokusiramo na parkove i da nađemo vremena da uživamo u onome što imamo, jer drugi bi bili presretni da to imaju u svom okruženju, poručila je Fočić.