Prvi Karlovački

U uglednom britanskom časopisu Aesthetica predstavljen slikar Alfred Krupa

Autor: Branko Obradović

08.08.2019

Kultura

Međunarodni mediji prate Krupin rad već desetljećima

Kustosi i urednici vodeće međunarodne umjetničke i kulturne publikacije britanskog časopisa Aesthetica, br. 90, str.158, od 1. kolovoza 2019. godine, predstavili su umjetničko djelovanje karlovačkog akademskog slikara Alfreda Krupe svojoj čitateljskoj publici.

-Multidisciplinarni umjetnik Alfred Freddy Krupa smatra se pionirskom silom pokreta New Ink Art, Nova umjetnost tuša, za što je stekao međunarodno priznanje. On kombinira formalne i reduktivne tehnike Istoka sa zapadnjačkim ekspresionizmom. Pri tome umjetnik evocira i nježnost i odvažne pokrete kroz papir. Krupina djela dio su niza zbirki, uključujući i posebnu zbirku knjižnice galerije Tate u Londonu, piše u tekstu.

Aesthetica Magazine svjetska je destinacija za umjetnost i kulturu kojoj su u prvom planu najinovativniji praktičari iz područja umjetnosti, dizajna, fotografije, arhitekture, muzike, performansa i filma. U ovom trenutku ima 60.000 pretplatnika na tiskano izdanje, od toga 1000 sveučilišta, visokih škola i škola, i 8.000 pretplatnika na digitalno izdanje, a ukupan broj registriranog čitateljstva je blizu impozantnih 460.000. Časopis se može kupiti i na internetu i na tisućama prodajnih mjesta u 28 zemalja svijeta, uključujući i u prestižnim galerijama i muzejima poput ICA London, Serpentine, Tate Modern, Tate Britanija, Nacionalna galerija portreta London, Galerija Saatchi, Zbludowicz Collection, Galerija Flowers, Pompidou Center-Paris, Palais de Tokyo i MCA Chicago, između ostalih, međunarodnim sajmovima i festivalima, gotovo 600 trgovina WH Smith, trgovine Barnes & Noble, specijalne knjižare, željezničke stanice, zračne luke i galerije. Međunarodni mediji prate Krupin rad već desetljećima uključujući i ekskluzivne umjetničke tiskovine poput dvojezičnog, španjolski i engleski, magazina Arte Al Limite koji je o njemu 2017. godine donio prilog na čak šest stranica. Iako je Aesthetica tijekom svojih 90 brojeva predstavljala i neke druge hrvatske umjetnike ona upravo s ovim brojem doživljava svoj vrhunac u popularnosti i distribuciji, te se stoga opravdano može zaključiti da je ovo bitna potvrda Krupine međunarodne afirmiranosti i najveća pojedinačna promocija karlovačkog suvremenog slikarstva na globalnoj razini. Časopis je na svojoj web stranici prikazao i 10 Krupinih radova. (b.o.)

Autor: Branko Obradović