Prvi Karlovački

U tijeku proširenje groblja Hrnetić, bit će izgrađeno 327 dvostrukih i 44 jednostrukih grobnih mjesta

Autor: Sunčica Laić

01.12.2020

Karlovac

Ukupna vrijednost radova na dva polja iznosi tri milijuna kuna.

U tijeku su radovi na proširenju groblja Hrnetić.

Grad Karlovac je u svibnju ove godine ishodovao građevinsku dozvolu za dva dodatna polja na ovom groblju s opremanjem sve komunalne infrastrukture. Nakon toga proveden je postupak javne nabave i 05. listopada ove godine započeli su navedeni radovi. Oni obuhvaćaju izgradnju glavne grobne staze s pristupnim stazama, izgradnju groblja na južnom dijelu, a bit će izgrađen i potporni zid, zatim javna rasvjeta, a groblje će biti opremljeno i hortikulturom. Bit će  postavljen centralni križ oko kojega će se napraviti opločenje betonskim opločnicima. Ukupna vrijednost radova na ova dva polja iznosi tri milijuna kuna s time da smo u ovoj godini osigurali milijun kuna, a naredne godine bit će izvedeni radovi u vrijednosti preostalih dva milijuna kuna. Izvođač radova je tvrtka Lešćanec, a nadzor provode predstavnici tvrtke Tehnomodus iz Karlovca. Izgradnjom ova dva polja, bit će stvoreni preduvjeti za izgradnju 327 dvostrukih i 44 jednostrukih grobnih mjesta, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Ana Hranilović Trubić.

Tehnička direktorica tvrtke Zelenilo, Gordana Purgar rekla je kako će se ovim projektom osigurati grobna mjesta za narednih dvadeset do trideset godina.

-Za tvrtku Zelenilo ovo je vrlo značajan projekt. Na groblju Hrnetić ispunili smo sve postojeće pozicije za grobna mjesta. Ovim projektom osigurat će se grobna mjesta za narednih 20 do 30 godina s obzirom da nam godišnje prolazi nekih 15-ak novih grobnih mjesta, a na bazi godine imamo nekih 90 ukopa na ovom groblju. Veselimo se ovoj investiciji jer ćemo moći kvalitetno održavati i urediti groblje Hrnetić, poručila je Purgar.

Na značaj ovog komunalnog zahvata osvrnuo se i zamjenik gradonačelnika, Ivan Mrzljak.

Rekao je kako je Gradska uprava ove godine uz projekte komunalne infrastrukture i infrastrukture u društvenim djelatnostima u ova vremena kada je manji priliv sredstava u gradski proračun, ipak uspjela osigurati milijun kuna kako bi se pokrenulo uređenje komunalne infrastrukture ovog groblja.

-Gradska uprava kontinuirano ulaže u groblja. Prošle godine uredili smo Polje16 na Jamadolu, ove godine izdvojili smo milijun kuna ovdje za Hrnetić, a u prijedlogu proračuna za iduću godinu je dva milijuna kuna za nastavak radova na ovom projektu. Ukoliko ćemo u idućoj godini imati sredstava u preraspodjeli, nastojat ćemo ih osigurati za projektiranje kosturnice na groblju Jamadol, a isto tako na tom groblju nam predstoji uređenje Polja 17. Time bi zaokružili cijelu infrastrukturu na groblju Jamadol, izjavio je Mrzljak.

Foto: S. Laić