Dvanaesta sjednica Gradskog vijeća Grada Ozlja

U tijeku je asfaltiranje četrdeset kilometara prometnica na području Ozlja

VIŠE IZ RUBRIKE

Asfaltiranje cesta

Sredstva dobivena iz Fonda solidarnosti

U aktualnom satu dvanaeste sjednice Gradskog vijeća Grada Ozlja, koja je održana jučer u Gradskoj vijećnici Grada Ozlja, prevladavala je komunalna tematika. Gradskog vijećnika Anđelka Vuljanića iz SDP-a zanimali su radovi na asfaltiranju cesta na području Ozlja.

-Vidimo da se po gradu i okolici poprilično užurbano radi i asfaltira se ovaj dio, koji smo na prošloj sjednici rebalansom izglasali. Zanima me kakva je dinamika svega, govorilo se da će se asfaltirati nekih četrdeset do pedeset kilometara lokalnih cesta. Da li to ide po planu, dali ima problema na terenu i da li će se uspjeti iskoristiti sva sredstva koja smo dobili, pitao je Vuljanić.

Na pitanje je odgovorila ozaljska gradonačelnica, koja je istaknula da se radi o sredstvima Fonda solidarnosti.

-Radi se o Fondu solidarnosti, na izmjenama i dopunama proračuna u travnju stavili smo u proračun iznos, koji je Gradu Ozlju dodijeljen temeljem vaučera. Radi se o vraćanju u ispravno stanje infrastrukture u području cesta. Vaučer je iznosio 3,8 milijuna eura i osim toga dobili smo i sredstva unazad dvije godine, ono što smo odradili na infrastrukturi. Tu se radi o nekih pola milijuna eura. Dakle, sve skupa što se tiče Fonda solidarnosti i infrastrukture, dakle radi se o cestama, govorimo o 4,3 milijuna eura. Vjerujte da je to bio vrlo izazovan proces, čak i prijava, jer je rok bio 31. ožujka. Bojali smo se da će se natječaj vrlo brzo zatvoriti, što se i dogodilo. U dva dana smo sve morali odraditi, što nije bilo lako, jer vi svi znate koliko mi imamo kilometara cesta i kako zapravo sve obići. Vodili smo se zahtjevima mjesnih odbora, uglavnom, mi smo to odradili u ta dva dana. Sjećam se da je to bilo 8. ožujka, a 10. ožujka je natječaj zatvoren, rekla je Lidija Bošnjak.

Lidija Bošnjak kazala je da kada je sve dogovoreno da su problem bili izvođači, ali uspjeli su pronaći tri izvođača.

-Mi smo to stavili u proračun i čekali smo odluku, no to se odužilo. Što je tada bio najveći problem, nije bilo izvođača, koji su već bili na drugim projektima. Nije taj problem imao samo Ozalj, već i drugi gradovi. Uglavnom, svi su očekivali da će Vlada donijeti odluku o preuzimanju iznosa koji neće biti iskorišteni do 30. lipnja. Vlada je 28. lipnja donijela odluku o preuzimanju ugovorenih poslova iz državnog proračuna, dakle, samo ugovorenih poslova. Tko nije ugovorio, vaučer se proglašava nevažećim. Srećom, Grad Ozalj je uspio sklopiti ugovore s tri izvođača, ugovoreno je cijelo područje, kako je prijavljeno i mi smo iskoristili sredstva, napomenula je gradonačelnica Lidija Bošnjak.

Gradonačelnica Bošnjak kazala je da će biti ukupno asfaltirano 40 kilometara cesta te da je zadovoljna dinamikom.

-Jedino što je meni žao, mi jesmo kada smo prijavljivali povećavali cijene, dodavali smo nekih 30 posto, međutim zbog potresa su cijene narasle. Izvođači su za Fond solidarnosti imali veće cijene, nego smo mi očekivali, tako da su na nekim dijelovima radovi morali biti smanjeni. Dakle, na nekim područjima neće biti napravljene tri, nego dvije ceste. Mi se moramo držati kvadrata, koje smo stavljali u troškovnike i to će se odraditi. Idemo na varijantu da to što se odradi, bude kvalitetno odrađeno. Što se tiče dinamike, ja sam zadovoljna, mi smo temeljem te odluke Vlade od 28. lipnja sklopili anekse ugovora s izvođačima, rok je produžen do 31. kolovoza i Grad Ozalj će iskoristiti sva sredstva, istaknula je Lidija Bošnjak.