Prvi Karlovački

U subotu u Lešću “Superslalom četiri rijeke”, još jedno automobilističko natjecanje u našoj županiji

Autor: Branko Obradović

23.09.2022

Sport

Razgovor: Željko Magličić i Kristijan Laslavić, vozači relija   

Automobilizam je “zapalio” Karlovačku županiju. Prošle i ove godine održane su na području naše županije utrke Svjetskog prvenstva u reliju WRC-a “Croatia Rally”. Uz to ove godine pokrenut je na inicijativu reli vozača iz Karlovačke županije, koji živi u Gornjem Zvečaju, “Quattro River Rally-a” ili “Rally-a četiri rijeke”. Magličić je idejni nositelj još jednog projekta u automobilizmu u Karlovačkoj županiji, a to je “Superslalom četiri rijeke”, koji će biti održan u subotu, 24. rujna. Razgovarali smo sa Željkom Magličićem i još jednim reli vozačem iz Karlovačke županije Kristijanom Laslavićem o reli sezoni, o natjecanju u Lešću i planovima za iduću godinu.

-Da, čim sam ja na radiju pričamo o nekakvom automobilizmu u Karlovačkoj županiji. Ja bih se tu čak malo vratio u prošlost, pa možda slušatelje podsjetio da nije zapravo “Quattro River Rally” prva utrka koja je tu organizirana, imali smo i neke projekte prije. Primjerice od 2014. do 2017. godine radili smo u Generalskom Stolu slalom, dakle slično i lokacijski i u smislu discipline ovo što radimo. Zatim smo u Karlovcu dvije godine u sklopu događanja “VW Tuning show” također radili ocjensko spretnosnu vožnju. Ja bih rekao da smo ta događanja, pogotovo ovaj event u Generalskom Stolu možda radili s manje iskustva definitivno. “Quattro River Rally” koji smo radili u suradnji s Turističkom zajednicom Karlovačke županije, Turističkom zajednicom područja 4 rijeke i Turističkom zajednicom područja Kupa. Mislim da je taj event bio jako uspješan, a bio je uspješan upravo zbog toga što smo imali tu suradnju s tim turističkim zajednicama, koje su prije svega donijele neko znanje i iskustvo u kreiranju evenata, događaja, a ne samo sportske utrke i naravno otvorili su nam vrata k brojnim subjektima s područja županije koji su onda kasnije pokazali interes za podršku tako nečega. Karlovačka županija i turističke zajednice ne planiraju odustati, očito imaju tendenciju da promoviraju županiju i turistički potencijal županije kroz aktivnosti na otvorenom, a automobilizam je upravo takav sport. Tako smo došli nekako do ideje da organiziramo utrku u disciplini superslalom, koja je ja bih rekao ona neka vrata u autosportu za mlade ili za bilo koga tko se tek počinje baviti automobilizmom, u usporedi s relijem, koji je dosta zahtjevan, financijski, pripremom vozača, pripremom vozila. Superslalom je tu puno, da kažem, blaži, tu može voziti i ono doslovno amater bez natjecateljske licence, već samo s važećom vozačkom dozvolom, a isto tako vozilo ne mora imati svoju sigurnosnu opremu, koju imaju reli auti, nego to doslovno može biti serijski auto, potpuno tvornički. Kristijan je zapravo jako dobar primjer koji je krenuo s tom disciplinom prije nekoliko godina, a danas je reli vozač, rekao je Željko Magličić.

Osnovan je u županiji Auto klub “4 rijeke”, što je dobro za razvoj automobilizma. Organizator “Superslaloma četiri rijeke” bit će Autoklub “Delta” iz Zagreba,

-Da, organizator “Superslaloma četiri rijeke” bit će Autoklub “Delta” iz Zagreba, koji je, rekao bih, partner ove županije već dugi niz godina. Organizirali su ovo sve u Generalskom Stolu četiri godine, u Karlovcu na “VW Tuning Show-u” dvije godine. Autoklub “Delta” iz Zagreba bio je zapravo organizator “Quattro River Rally-a”. Autoklub “Četiri rijeke” novoosnovani je klub s područja grada Karlovca koji će raditi puno u budućnosti na tome da se aktivnosti automobilizma intenziviraju na području županije. Isto tako vjerujem da će Autoklub “Delta” još dugo u budućnosti ostati partner Karlovačke županije. Autoklub “Delta” raspolaže s resursima, s ljudstvom, to je toliko uhodana ekipa i profesionalna, kao što ih je malo u Hrvatskoj, tako da bi bilo glupo ne surađivati s njima. Nije tu namjera da novi klub nešto kopira i ukrade znanje, jednostavno taj novi klub, pošto je lokalan može puno bolje surađivati s lokalnim institucijama i subjektima, ali sigurno da će dati i puno više ideja, koje će se onda u budućnosti ostvariti. Očekujem da nam “Quatro River Rally” i “Superslalom četiri rijeke” u Lešću neće biti zadnje od automobilizma što radimo ovdje, nego da je to tek početak i da ćemo svako malo imati neku utrku, kazao je Željko Magličić.

Reli vozač Kristijan Laslavić počeo je svoju sportsku karijeru upravo na utrkama superslaloma i tu je stekao prva iskustva.

-Počeo sam 2018. godine, upoznao sam Željka Magličića i on mi je zapravo pomogao ući u autosport. Tada sam bio član Autokluba “Ina Delta” iz Zagreba, sada “Delta” i eto mogu se i pohvaliti čak s nekim od rezultata. Znači 2018. godina nije bila tako uspješna godina, vozio sam Opel Corsu, serijska klasa jedan, znači do 1.400 kubičnih centimetara, onda sam promijenio usred sezone auto, malo jače konkurentni auto Suzuki Swift GTI i tu su već krenuli nekakvi rezultati. 2019. godine bio sam prvak u toj klasi, znači u formuli driver. Bila je stanka radi ove korone, radi svega, onda smo imali vremena za slaganje reli automobila, pa smo krenuli voziti malo reli, pa opet serijske automobile recimo Golf 3 dizel serijske klase, također u disciplini kronometar, eto uspjesi se nižu. Vozio sam “Quattro River Rally”, iskreno reli je sam po sebi jako zahtjevna disciplina, kako je Željko rekao, što financijski, što zbog pripreme automobila, zbog suvozača. Sama staza je vrlo zahtjevna, jer su dionice jako dugačke. Jako mi je bilo drago, bio sam počašćen voziti “Quattro River Rally” i zato što je bio doma, dobar je osjećaj bio, uspješno smo ga završili, a to nam je zapravo bio drugi startni reli. Inače sam član Auto karting kluba “Kolman”. Što se tiče superslaloma tu je bitna tehnika, prolasci između čunjeva, prolasci kroz zavoje i dosta je kratka dionica, od dva do četiri kilometra, rekao je Kristijan Laslavić.

Dok je kod relija staza puno duža, pa gledatelji mogu imati pregled na samo dio staze, kod superslaloma staza je kraća i lakše se može pratiti.

-Reli je nezgodan za gledatelje, jer doslovno je nemoguće vidjeti sve, znači reli se odvija na području nekoliko gradova i općina, čak nekad i nekoliko županija, a dok je superslalom zapravo koncipiran na jednom mjestu. Konkretno, sad kada pričamo o superslalomu u Lešću, servisni park je baš kod samog kompleksa Hotela Toplice Lešće. Tamo su svi prateći objekti, ugostiteljstvo, trgovina, znači doslovno tamo možemo živjeti tjedan dana i ne daleko od toga, 50 metara od toga je cesta koja vodi prema mjestu Borinci Padani u dužini od nekih tri kilometra i znači tu si netko može naći jednu finu poziciju za pratiti utrku. Mi ćemo čak organizirati i neke fan zone, gdje će biti ugostiteljska ponuda naše lokalne karlovačke pivovare Podrum, Ambasador taxi iz Karlovca osigurao je shuttle prijevoz od servisa pa do tih fan zona, napomenuo je Magličić.

Željko Magličić na početku bavljenja automobilizmom vozio je ocjensko spretnosne vožnje, a zatim je vozio slalom, a zatim i superslalom ili Formulu driver.

-Prije osam godina kada sam se počeo baviti automobilizam, krenuo sam s ocjensko spretnosnom vožnjom. To je improvizirani poligon, praktički na parkingu, gdje se krećeš oko nekih čunjeva, tu doslovno ne prebacuješ u drugu brzinu ili maksimalno šaltaš u drugu brzinu. To je stvarno škola tehnike i manipulacije autom. Nekakav korak iza toga je slalom, tako je bilo i meni, dakle nakon ocjensko spretnosne vožnje, krenuo sam baviti slalomom. Njime sam se bavio dugo, čak sam do nedavno odvezao tu i tamo neki slalom. Onda se 2016. godine u Hrvatskoj pojavio superslalom odnosno Formula driver kao nova disciplina koja nam je došla iz susjedne Italije, to je i najmlađa disciplina u sustavu Hrvatskoj auto i karting saveza. Superslalom je super most između tih osnova i stvarno nekakvog ozbiljnog automobilizma, ali opet da se ne stekne krivi dojam o super slalomu i tu se isto postižu relativno velike brzine, tu također nastupaju ozbiljni automobili, tako da će u Lešću gledatelji moći vidjeti čak i neke formule, prototipove, bit će tu pravih trkačkih automobila, istaknuo je Željko Magličić.

Na “Superslalomu četiri rijeke” nastupit će Kristijan Laslavić, a postoji mogućnost i za nastup Željka Magličića. U Lešće će doći i neki poznati hrvatski vozači.

-Pa možda neće doći sami vrh u Hrvatskoj, ali bit će dosta poznatih vozača. možda čak neki vozači relija, između ostalog, nastupit ću ja, naravno, a nadam se da će možda i Željko nastupiti. Bit će vozači iz Ogulina i sigurno da će konkurencija biti jaka, bit će to zanimljiv event, kazao je Laslavić.

Zanimljivost superslaloma je u tome da se za nastup na utrci mogu prijaviti i potpuni amateri, vozači koji nemaju natjecateljsku licencu.

-Još jedna prednost ove discipline je upravo ta što potpuni amater, koji nije član nekog kluba, koji ne posjeduje vozačku natjecateljsku licencu, a ima vozačku dozvolu može se prijaviti i može sudjelovati u ovoj utrci. Također, automobil ne mora imati apsolutno ništa od zaštitne natjecateljske opreme, to ustvari može biti potpuno serijski automobil, istaknuo je Željko Magličić.

Tako nakon utrke WRC-a “Croatia Rally” i “Quattro River Rally-a” Karlovačka županija dobila je još jedan automobilistički događaj, koji bi trebao postati tradicionalan.

-Da, mogu priznati da sam vrlo sretan i zahvalan organizatorima koji su se potrudili da dobijemo ta događanja. Iskreno nisam uopće mislio da će na području Karlovačke županije biti WRC utrka ili naš domaći “Quattro River Rally” na kojem mi sami možemo nastupiti, tako da vidim s obzirom na ove projekte, a sada i ovaj superslalom, da automobilizam napreduje. Nadam se da tu ne tu neće stati. Naravno, treba pohvaliti Željka, koji je tu dosta povukao, kazao je Laslavić.

Pripreme za “Quattro River Rally 2023” već su počele, a Željko Magličić očekuje da će ta utrka biti još bolja od ovogodišnje.

-Da, pripreme su već počele. Što se tiče vozača, mislim da nema puno jačih od ovih koji su nastupili ove godine, imali smo višestrukog prvaka Europe i prvaka svijeta u WRC 2 kategoriji, a jako malo ih je iznad njega. “Quattro River Rally 2023” po svemu bi trebao biti još bolji od ovogodišnjeg, mislim da će biti sadržajno bogatiji, da će biti također bogatiji s posadama zato što je plan staviti “Quattro River Rally” u sustav nekih međunarodnih natjecanja. Tako da bi smo tu bili bogatiji s natjecateljima, što brojčano što kvalitetom, isto tako odjeknulo je i ove godine među tvorničkim momčadima, tako da postoji šansa da bi iduće godine oni stvarno poslali neke od svojih, ne onih baš prvih top vozača, ali njihove rezervne s vrhunskim automobilima. Tako da mislim da svatko kome se svidio reli ove godine treba doći i iduće godine, jer će biti još bolji, a onaj tko je propustio ove godine, iduće svakako mora doći, istaknuo je Magličić.

“Quattro River Rally 2023” imat će nekih promjena u trasi u odnosu na prvu utrku, pogotovo će biti promjena u stazi u Karlovcu.

-Trasa će biti velikim dijelom ista, bit će drugačije u gradu Karlovcu, dionica koja se vozila prvu večer. Prije svega će se vjerojatno voziti dva put, a ne samo jednom i bit će nešto izmjena zbog radova koji su planirani u to vrijeme u Karlovcu, ali opet je atraktivnost zagarantirana. Što se tiče mojih nastupa ove godine, nakon “Quattro River Rally-a” vozio sam još samo reli u Opatiji, to je bio moj posljednji nastup ove sezone. Ne znam, nekako je očito došlo vrijeme za nekakvu stanku. Malo mi je teško možda sve te obaveze privatne i poslovne izbalansirati, a nekako vidim da imam da imam tih afiniteta u organizacijskom smislu, pa eto ova sezona očito neće biti kompletna što se tiče mene, rekao je Magličić.

Željko Magličić stvarno je učinio jako puno za promociju automobilizma u Karlovačkoj županiji, a sigurno je da će i u budućnosti dati puno, ako ne za volanom, onda u organizacijskom smislu.

-Čestitam Željku na svemu što je napravio za automobilistički sport. Reli je skup sport i evo on je već dva put nastupio na WRC utrci. Izuzetno je zaslužan za pokretanje “Quattro River Rally-a”, a evo puno je angažiran i kod “Superslaloma četiri rijeke”. Meni je jako puno pomogao. Što se tiče mojih planova, moja želja je da nastupim na utrci WRC-a, dosta je to skupo i zahtjevno, vidjet ćemo što će biti, ljudi znaju reći, nikad ne reci nikad, istaknuo je Kristijan Laslavić.

U ove dvije godine kako je WRC došao u Karlovačku županiju, stvarno je porastao interes za automobilizam, ovaj sport doživio je značajan iskorak u našoj županiji.

-Nekako svi u Karlovačkoj županiji, što vi mediji, što poslovni subjekti, što sama publika, svi su jako dobro prihvatili taj sport. Ne znam, gdje god sam drugdje vozio, uvijek bude nekakvo negodovanje, uvijek nekome nešto smeta i na to sam zapravo bio pripravan, to sam očekivao ovdje, ali kažem još uvijek me to čudi stvarno svi imaju sluha, svi imaju interesa. Moram uvijek spomenuti karlovačkog gradonačelnika i županicu Karlovačke županije koji daju ogromnu podršku automobilizmu u Karlovcu i županiji, tako da očito smo na dobrom tragu. Očito svi u tome vide neku zajedničku dobrobit i onda bi stvarno bilo šteta ne raditi na tome. To je velika promocija naše županije, a i turistički je vrlo korisno. Rezultati s kojima ja raspolažem su ono stvarno ja bi rekao iznad očekivanja, turizam u Karlovačkoj županiji je i ovako jako dobar, prednjači u kontinentalnom turizmu, a sigurno s ovakvim sadržajima on može upravo na tom zacrtanom putu još bolje napredovati. Tako da je to stvarno nekakva win win pozicija, što za sport, što za stanovništvo što za turizam općenito. Po meni jedina stvar koja tu fali, a to je to je ono čemu se najviše nadam je da se u županiji pronađe neki mladi talentirani vozač koji bi ostvario visoke rezultate, kazao je Magličić.

“Superslalom četiri rijeke” bit će održan u subotu, 24. rujna i bit će to cjelodnevno događanje s puno sadržaja.

-Za natjecatelje sadržaj počinje već u 8 sati, kada se oni prijavljuju, verificiraju, rješavaju taj administrativni dio. Za publiku nema smisla dolaziti prije nekih 10 sati, kada se vozi trening vožnja, nakon toga, u 12 sati bit će svečano otvaranje događaja i u 13 sati kreću dvije utrke, jedna za drugom, dakle to će biti gotovo pa neprekinuta vožnja kroz poslijepodne. Sadržajno planiramo dosta upotpuniti cijeli dan, tako da pozivam i mlade i stare i obitelji s djecom. Ako nas naravno vrijeme posluži mislim da će stvarno biti tamo zabavnog sadržaja za provesti cijeli dan na lijepom mjestu u predivnoj prirodi Toplica Lešće, rekao je Željko Magličić.