dm - „Zaštiti se... i uživaj na suncu“

Na Foginovom danas pregled madeža i promjena na koži

VIŠE IZ RUBRIKE

Zaštita kože od UV zračenja

Svi posjetitelji Foginovog kupališta, u subotu 22. srpnja, od 17 do 19 sati mogu pristupiti besplatnom dermatološkom pregledu.

Pregled madeža organizira dm u sklopu inicijative „Zaštiti se... i uživaj na suncu“ čiji je cilj educirati što veći broj ljudi o zaštiti od UV zračenja te ih potaknuti na preventivne preglede kože.

Madeže i promjene na koži pregledavat će specijalistice dermatologije i venerologije Martina Kralj, dr. med. i Vanja Muhar, dr. med. Pregled će obavljati metodom dermoskopije koja omogućava precizniju dijagnozu, a građani će moći saznati više o rizicima izlaganja UV zračenju te dobiti stručne savjete o zaštiti od UV zračenja u skladu s njihovim tipom kože i navikama.

-Broj oboljelih od melanoma u porastu je u cijelom svijetu, a Hrvatska je po smrtnosti na četvrtom mjestu u Europskoj uniji, ispred zemalja s puno većim brojem oboljelih. Ovi podaci ukazuju na važnost inicijativa poput „Zaštiti se... i uživaj na suncu“. Naš je cilj nastaviti educirati građane o posljedicama izlaganja sunčevom ultraljubičastom zračenju bez fotozaštite te im ukazati da su preventivni pregledi, uz rano otkrivanje, ključni u borbi protiv ove bolesti, istaknula je akademkinja Mirna Šitum na konferenciji za medije na kojoj je predstavljena dm-ova inicijativa.

dm od 2011. godine provodi inicijativu usmjerenu na osvještavanje građana o važnosti zaštite od UV zračenja i ulozi preventivnih pregleda u zaštiti zdravlja. Tijekom prošlogodišnje inicijative koja je održana u četiri hrvatska grada dermatolozi su pregledali više od 600 građana, a njih 30 uputili su na daljnje preglede.

Više informacija o inicijativi „Zaštiti se... i uživaj na suncu“ možete pronaći na internetskoj stranici www.dm.hr