Prvi Karlovački

U srijedu se otvara „Srca tame“ – samostalna izložba renomiranog slikara Zoltana Novaka

Autor: Marta Marinović

11.10.2021

Kultura

Samostalna izložba slikarskih radova jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara srednje generacije – Zoltana Novaka otvara se u srijedu, 13. listopada u 19 sati u karlovačkoj Galeriji „Vjekoslav Karas“. Izložba naslova „Srce tame“ nastala je u autorskoj koncepciji slikara Zoltana Novaka i više kustosice Gradskog muzeja Karlovac – Antonije Škrtić.

Novakovo slikarstvo je iskreno i uvjerljivo, za njega osobno neophodno, promatraču otvara prostor obojen utjehom. Ovaj se akademski slikar u svom radu bori i miri sa stvarnošću pa inspiracija za slike koje stvara stiže iz njegova unutrašnjeg svijeta izgrađenog od emocija, sjećanja, doživljaja zagrebačke kvartovske i globalne svakodnevice, ispitivanja etike i istraživanja književnosti, filma i glazbe.

Slike koje će Karlovčanima biti predstavljene na izložbi recentnog su nastanka i predstavljaju nastavak autorovih likovnih istraživanja. Iz presjeka ove bogate izložbe izdvajamo neke slike koje će publika po otvorenju moći vidjeti, poput slike „Srce tame“, koja je posveta pripovijetki Josepha Conrada, po kojoj je Francis Ford Coppola snimio film „Apokalipsa danas“.

Izložena djela pružaju uvid u likovna istraživanja i bogatstvo sadržaja kojima se Zoltan Novak bavi oduševljeno slikajući u svojem ateljeu. U iščekivanju sljedeće velike tematske izložbe nekoliko nedavno nastalih djela predstavljenih u Galeriji „Vjekoslav Karas“ pruža dragocjenu mogućnost spoznaje o tome koliko je za autentičnog umjetnika bitna veza između umjetničkog izražavanja i života koji živi i iskreno dijeli sa svima svojima.

Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca 2021. godine, a može se razgledati u radno vrijeme Galerije „Vjekoslav Karas“ pridržavajući se važećih epidemioloških mjera. Osim kataloga izložbe koji će se prigodom otvorenja moći nabaviti gratis, za potrebe grupnih posjeta srednjoškolaca priređen je edukativni radni listić. Ostvarenje izložbe financijski je omogućilo Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Karlovac.