Približava se jesenski upisni rok u srednje škole

U srednjim školama u županiji ostalo 240 slobodnih mjesta, jedina popunjena Medicinska škola

VIŠE IZ RUBRIKE

Obrazovanje

Nakon devet godina tri učenika upisala su u MIOŠ-u program Zidar

Nakon ljetnog upisnog roka u prve razrede srednje škole u Karlovačkoj županiji upisano je 1.080 učenika, a istovremeno je osmi razred u našoj županiji završilo 1.070 učenika. Ovaj podatak ohrabruje, mišljenja je zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, jer to znači da programi srednjih škola zanimljivi i izvan naše županije.

-Taj podatak nam govori da smo imali upise i izvan naše županije što nam je prije svega i cilj. To su djeca iz Ličko-senjske županije, dakle Plitvice i Korenica ili Primorsko-goranske županije, Gorskog kotara, ali isto tako upisujemo djecu i iz Sisačko-moslavačke županije. Za jesenski upisni rok, koji počinje 21. kolovoza, ostalo je našim srednjim školama 240 slobodnih mjesta. Sve škole imaju još poneko zanimanje u kojima mogu ponuditi slobodna mjesta, osim Medicinske škole koja je popunjena u svim zanimanjima, kazala je zamjenica.

Što se tiče slobodnih upisnih mjesta po školama Hajsan Dolinar je izdvojila da u karlovačkoj Gimnaziji ima još dosta slobodnih mjesta u smjeru Jezična gimnazija. U Prirodoslovnoj školi ostalo je mjesta u zanimanjima Agroturistički tehničar, Cvjećar, Voćar, Vinogradar, Vinar, u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi nepopunjena su zanimanja Meteorološki tehničar i Stolar. U Trgovačko-ugostiteljskoj školi nepopunjeni su smjerovi Konobar, Prodavač, Kuhar  i Tehničar posluživanja, a radi se o novom zanimanju u okviru Regionalnog centra kompetentnosti. U Tehničkoj školi slobodnih je mjesta ostalo za zanimanje Bravar, Alatničar, Strojobravar, Tokar i jedno je mjesto slobodno za zanimanje Vozač motornog vozila. U Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi ima slobodnih mjesta u smjeru Soboslikar-ličilac, Mesar, Pekar, Zidar te u pomoćnim zanimanjima.

U Obrtničkoj školi u Ogulinu mjesta nepopunjena su mjesta za zanimanje Automehaničar, Vodoinstalater, Stolar, Frizer, Tehničar za računalstvo. U Gimnaziji i strukovnoj školi Ogulin mjesta ima u smjerovima; Hotelijersko-turistički tehničar, a u Srednjoj školi Slunj mjesta ima za zanimanja Tehničar za računalstvo, Ekonomist, Automehaničar i Vodoinstalater.

-Nakon devet godina prvi put smo upisali tri zidara i imamo još slobodnih mjesta, ali to znači da mjere Karlovačke županije za deficitarna zanimanja daju rezultate. I ponovo bih htjela apelirati na učenike koji žele upisati obrtničko zanimanje Zidar, Tesar i Limar, još ima slobodnih mjesta. Karlovačka županija za ta tri zanimanja nudi stipendiju od 130 eura mjesečno, uz to financira sav nastavno didaktički materijal, sva učila, radne bilježnice i za one koji upisuju ta zanimanja također i smještaj u učenički dom, bilo da su djeca iz udaljenijih dijelova naše županije ili susjednih županija. Uz to, Županija financira i radna odijela za praktičnu nastavu, napomenula je Vesna Hajsan Dolinar.

Kad je riječ o obrazovanju fokus je niz godina na poticanju učenika da upišu neko od deficitarnih zanimanja, a uglavnom su to građevinska zanimanja. Međutim, zamjenica županice kaže da danas rijetko koje zanimanje nije deficitarno.

- Ako govorimo o zanimanjima koja se školuju u Trgovačko-ugostiteljskoj školi; Konobar, Prodavač, Tehničar posluživanja, to su također deficitarna zanimanja. Naša županija je poslije Zagreba prva kontinentalna županija po broju noćenja i po posjećenosti. Tu govorimo o južnom dijelu koji gravitira prema Plitvicama dakle Rakovica, ali i naše četiri rijeke su doista primamljive turistima u ovim ljetnim danima. Dakle naša ugostiteljska ponuda je doista lijepa, ali time i potražnja za radnicima pa mogu reći da su i ugostiteljska zanimanja tražena, napomenula je.

Iako se najčešće spominju strukovna i obrtnička zanimanja koja se više promoviraju prilikom upisa na popisu deficitarnih zanimanja u županiji su zanimanja koja zahtijevaju i fakultetsko obrazovanje. Županija, naime, dodjeljuje stipendije po kriteriju deficitarnosti, a na popisu su studiji građevine, informatike, strojarstva, elektrotehnike, medicine, farmacije, logopedije, matematike, fizike, njemačkog jezika i književnosti, biologije, kemije, predškolskog odgoja, rehabilitacije…

Smatra se da je preduvjet, iako ne kod svih studija, završen gimnazijski program, a ove godine na ljetnom upisu slobodnih je mjesta nakon niza godina ostalo u Gimnaziji Karlovac, najviše u Jezičnoj gimnaziji, a Hajsan Dolinar je istaknula da nije bilo niti jednog kandidata za upis u gimnazijski programu Srednjoj školi Slunj.

-Karlovačka županija osim Jezične gimnazije nudi i program Prirodoslovno-matematičke gimnazije, Opću gimnaziju s nastavom na engleskom jeziku i vjerujem da su učenici odabrali neke od drugih programa. No, moram naglasiti da su četverogodišnji programi popunjeni u Medicinskoj školi, Tehničkoj školi i Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi. Učenici dakle odabiru strukovna zanimanja pa nakon završenog četverogodišnjeg obrazovanja imaju zanimanje, a ujedno ti programi kao što su Arhitektonski tehničar, Građevinski tehničar, Elektrotehničar, Strojarski tehničar i Tehničar za mehatroniku su kvalitetna zanimanja koja omogućavaju upis na fakultete, napomenula je Hajsan Dolinar.

Nedostaje i profesora na školama, a tom problemu država nastoji doskočiti povećanjem iznosa stipendija za one koji izaberu profesorski smjer.

-I Karlovačka županija u tom smjeru ima mjeru pa za sve magistre odnosno diplomirane inženjere ili elektrotehnike ili strojarstva financira u cijelosti pedagošku grupu predmeta kako bi mogli biti profesori u našim srednjim školama. Primjerice i na jesen ćemo imati natječaj i za profesora strojarstva i elektrotehnike u našoj Tehničkoj školi. Nadam se da će neki od studenata koji su završili ili će uskoro završiti studij biti primjer mladima i raditi u školstvu. Doista rad u školstvu ima velike beneficije. Prenijeti svoje znanje i iskustvo mladim generacijama je od neprocjenjive vrijednosti. Iako svjedočimo da su plaće u gospodarstvu veće nego što su u školskom sektoru, svjedoci smo također da je Vlada RH povećala sredstva za plaće. Tako da vjerujem da i dalje ima ljudi koji će radije odabrati  rad u školi nego u gospodarskim sektoru.

No, ne mora biti ili jedno ili drugo, rješenje bi mogao biti Regionalni centar kompetentnosti, mišljenja je Vesna Hajsan Dolinar.

- U sektorima strojarstva, elektrotehnike i računarstva birali smo partnere i imamo 88 potpisanih sporazuma što s gospodarstvom, što ostalim školama i cilj je, kad naš Regionalni centar kompetentnosti iduće godine zaživi da upravo eksperti iz gospodarstva, iz HS produkta, General Electrica i svih ostalih vrijednih tvrtki koje nam doprinose u ovom razvoju, dođu dio satnice predavati učenicima Tehničke škole. Tehnička škola i Regionalni centar kompetentnosti bit će opremljeni najmodernijim alatima, uređajima, strojevima pa i robotima. Nadam se iskoraku u obrazovanju kad neće biti velikih dijeljenja između obrazovnog sektora kad govorimo o obrtničkim i strukovnim zanimanjima i gospodarstvu. Dakle povezanost i budućnost obrazovanja je u uskoj povezanosti između obrazovnog i gospodarskog sektora gdje dionici iz gospodarstva ulaze u obrazovni sektor, ali i dionici iz obrazovanja u gospodarski sektor, istaknula je zaključno Vesna Hasjan Dolinar.