Prvi Karlovački

U sklopu “Karlovačkog vrtuljka” održana radionica “Čarolija šume u igri s prirodom”

Autor: Branko Obradović

14.05.2022

Sport

Sudjelovali su učenici osnovnih škola "Slava Raškaj" iz Ozlja i "Braća Seljan" iz Karlovca

U partnerstvu s Društvom Naša djeca Karlovac u sklopu gradske manifestacije “Karlovački vrtuljak” danas je održana radionica “Čarolija šume u igri s prirodom” u koju su bili uključeni učenici Osnovne škole Slava Raškaj iz Ozlja u pratnji voditeljica “Slavinih planinara” Mirjane Petrunić i Sandre Prebeg te učenici Osnovne škole Braća Seljan u pratnji učiteljice Jasmine Rendulić.

Aktivnosti radionice bile su  kretanje šumom Kozjačom od Borlina do Starog grada Dubovca. Kretanje šumom i upoznavanje njezinog biljnog i životinjskog svijet te kako čuvamo šumu i kako gospodarimo šumom, učenike je na zanimljiv i primjeren način uzrastu nižih razreda upoznao inženjer šumarstva Tomislav Ščulac.  Učenici uz pomoć volontera Darka Domitrovića i Bojana Petrunića naučili su kako se orijentirati u šumi i što učiniti ako se izgubiš u šumi. Nakon kretanja i upoznavanja šume učenici su na gradskom igralištu “Magazin” na Borlinu uz druženje i  igre  u prirodi oživjeli nekad popularne dječje igre kojima se djecu potiče da borave na svježem zraku, skakanje u vrećama, prenošenje jaja u žlici, prolaz ispod letve, zavezane oči, gumi-gumi i školica te suvremena igra prečnica/zipline.

Cilj radionice bio je kretanje i boravak na zraku, sa dodatnim naglaskom na igru i učenje u prirodi i s prirodom. Uz prekrasne parkove, šuma Kozjača je pluća grada i oaza mira. Potrebno je da djeca što više vremena provode u prirodi, jer to pozitivno utječe na njihov psihofizički razvoj.