"Župan Jelić želi imati čistu situaciju u Karlovačkoj županiji"

U SDP-u Zakon u brdsko planinskom području smatraju netransparentnim

VIŠE IZ RUBRIKE

  Novi Zakon o brdsko planinskom području i aktualna politička situacija u gradu Ogulinu bile su teme današnje konferencije za novinare koju su održali SDP-ov saborski zastupnik Damir Mateljan i predsjednik županijskog SDP-a, Ivan Vuković.

  U SDP-u smatraju kako je novi Zakon u brdsko planinskom području netransparentan, kako se još uvijek ne zna koje jedinice lokalne samouprave ulaze u brdsko planinsko područje i kako nema konkretnih mjera i plana kako zadržati stanovništvo u brdskim predjelima.

  Damir Mateljan rekao je kako su očekivali da će uredba Vlade kojom se određuje obuhvat jedinica lokalne samouprave koje su u prostoru brdsko planinskog područja biti sastavni dio tog Zakona, a što, budući se nije dogodilo, po njemu to otvara prostor manipulacijama. Također, smatra kako ni sami ulazak neke jedinice lokalne samouprave pod brdsko planinsko područje u suštini ne znači ništa, te kako povlašteni položaj jedinica lokalne samouprave više ne prati porezno rasterećenje .

  -Ako kojim slučajem budete brdsko planinsko područje, to vam u suštini ne znači ništa. Značit će vam tek onda kada ćete razviti svoje kapacitete da ćete se prijavljivati na fondove EU, tu ćete biti više bodovani. Ovi zakoni vrijede koliko je njima osigurano novaca u proračunu. Za brdsko planinska područja to je 40 milijuna kuna, a za područja od posebne državne skrbi to je 30 milijuna kuna. A i za područja od posebne državne skrbi i brdsko planinska područja novi obuhvat kakav god da bio, mi ga čitamo između redaka, bit će dvostruko veći nego do sada, naglašava Mateljan.

  Ivan Vuković taj Zakon naziva samo listom želja.

  -Formirat će se povjerenstvo koje će ove kriterije prilagođavati našim obnašateljima vlasti u jedinicama lokalne samouprave. Za pretpostaviti je da će se tamo gdje je HDZ ići više na ruku nego tamo gdje je SDP što je i logično. Jer iz ovoga nije evidentno što je to po čemu se razlikuje Ogulin od Slunja, ili na primjer po čemu se razlikuje Čabar od Delnica, ili Delnice od Otočca. Znači, nama je logično ako je kriterij nadmorska visina, ili gustoća naseljenosti ili resursi, gdje je brdsko planinsko područje. Ali iz ovog Zakona se to ne vidi, a Zakon bi trebao  izrijekom definirati o čemu je riječ, ističe Vuković.

  Osvrnuli su se i na aktualnu političku situaciju u Ogulinu koji je jedini grad Karlovačkoj županiji u kojem vlast obnaša SDP, a gdje su raspisani izvanredni izbori za Gradsko vijeće.

  -Iza toga se vidi jasna želja župana Jelića da mora i da želi imati čistu situaciju u Karlovačkoj županiji i tu Ogulin kao  drugi grad u županiji „štrči“. Nakon 27 godina vlasti HDZ-a, Ogulin je praktički industrijski opustošen grad. Ljudi iz Ogulina bježe u Zagreb, Rijeku i dalje i nova ekipa koja je preuzela vlast na zadnjim izborima je upregla maksimalne snage da pokuša revitalizirati gospodarstvo. To se sve vidi iz proračuna kojega smo bili predložili u prosincu i koji je za 30 milijuna kuna bio veći od proračuna koji smo naslijedili. Takva situacija HDZ-u naravno da nije bila prihvatljiva. Izbori su 10. ožujka i očekujemo da ćemo na njima  pokazati da želimo nastaviti tamo gdje smo započeli, da se nećemo baviti prošlošću, nego budućnošću, poručio je Vuković. (sl)

  Foto: I. Čepurkovski