Školstvo u brojkama

Karlovačka županija među prvih pet županija s rastom broja prvašića

VIŠE IZ RUBRIKE

Deset županija prkosi negativnim trendovima

Gleda li se 10 godina unazad, broj učenika u Hrvatskoj smanjen je za oko visokih 58,5 tisuća.

Ove godine je u školama tri tisuće učenika manje nego lani, deset županija ipak prkosi negativnim trendovima, analizira portal župan.hr, a među njima je i naša županija.

Naime, konačno su objavljeni i službeni podaci o broju upisanih učenika u ovoj školskoj godini - na razini države, na žalost, i dalje negativni trendovi - gotovo 3.000 učenika manje nego prošle godine, ali zato neke županije ipak bilježe pozitivne brojke i trendove, a to su Sisačko-moslavačka, Brodsko-posavska, Međimurska, Splitsko-dalmatinska i - Karlovačka županija.

U samo četiri županije – Međimurskoj, Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj te Gradu Zagrebu zabilježen je ove školske godine veći broj učenika nego lani, ali njih deset bilježi povećani broj prvašića. Nakon Grada Zagreba najveći rast upisanih učenika u prve razrede je u Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Brodsko-posavskoj, Međimurskoj, Karlovačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pokazuju to podaci aplikacije eRudnik Ministarstva obrazovanja i znanosti. Ove godine upisano je 450.638 učenika, a lani ih je bilo 453.352 učenika, odnosno u godinu dana broj se smanjio za 2.714. No, u 10 godina izgubili smo gotovo 60.000 učenika.

U našoj županiji u prve razrede OŠ upisano 44 učenika više

U čak 10 županija je broj učenika smanjen u ovoj školskoj godini za preko 100 učenika. Isto tako, u njih 10 je povećan broj prvašića. Najviše u Gradu Zagrebu, za 131 te Sisačko-moslavačkoj županiji, za 102 učenika. Slijedi Brodsko-posavska s 90 prvašića više, Međimurska s 82, Splitsko-dalmatinska sa 66 više i Karlovačka županija gdje je u prve razrede upisano 44 učenika više.

U postocima najveći rast upisanih u prvi razred osnovne škole je na području Ličko-senjske županije (+9,32 posto), a slijede Sisačko-moslavačka (+9,21 posto), Brodsko-posavska (+8,16 posto), Međimurska (+7,29 posto) i Karlovačka županija (+4,87 posto).

U osnovne škole upisano je ove školske godine 304.680 učenika, a u srednje 145.958 učenika. Najviše osnovnoškolaca ima, nakon Zagreba, u Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj, Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Najviše srednjoškolaca nakon Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije, imaju Osječko-baranjska, Primorsko-goranska, Istarska i Zadarska županija.

Najviše srednjoškolaca upisalo je opće gimnazije, a slijede ekonomske škole, Prirodoslovno-matematička gimnazija, škola za medicinske sestre, jezična gimnazija. U našoj županiji u prvi razred srednje škole ove godine upisao se 1091 učenik.