Prvi Karlovački

U prvih sedam mjeseci u županiji smo na oko 35 posto prošlogodišnje turističke sezone

Autor: Miloš Milovanović

20.07.2020

Županija

Iako stalno ističemo kako se trebamo odmaknuti od pukog brojanja dolazaka i noćenja, te kako statistika nije jedino mjerilo uspjeha, u slučaju kontinentalnog turizma, posebice u vrijeme korone, itekako su bitni neki od pokazatelja. O tome kakvo je stanje u Karlovačkoj županiji bilo s danom 17-ti srpnja, više nam je rekla direktorica Turističke zajednice Karlovačke županije Dina Begić:

Možemo reći da nedvojbeno preporuke i mjere pojedinih zemalja koje sve redom ustvari potiču lokalni turizam kao i sve preporuke Svjetske zdravstvene organizacije utječu na planiranje turističkih putovanja, pa tako i na naš turizam. Do 17. srpnja, dakle do petka, u županiji je ostvareno 87 tisuća noćenja i 40 tisuća dolazaka, što je otprilike na razini 35 posto prošlogodišnje sezone.

Promatra li se samo srpanj, dodaje Begić, podaci su još bolji:

Ako gledamo samo sedmi mjesec onda smo već na 43 posto, što znači da su brojke sve bolje i da rastu i da se ostvaruju one najave da će vjerojatno sedmi i osmi mjesec koliko – toliko izvući sezonu. Nadamo se da će do kraja godine te brojke biti i bolje.

Posebno je istaknula da udio domaćih gostiju nije bio nikada veći kao sada.

U skladu s preporukama naše nacionalne organizacije da se ove godine u promotivnim aktivnostima fokusiramo ponajviše na domaćeg gosta, pa smo i mi krenuli s blog i facebook kampanjom za koju vjerujemo da je ipak dala određene rezultate. Dakle, to nije samo kampanja nas kako Turističke zajednice županije nego i svih zajedno u sustavu, dakle i turističkih zajednica gradova i općina. Zbog situacije s ograničenim kretanjima, udio domaćih gostiju nije nikad bio veći, nego sada. U strukturi imamo 47 posto domaćih i 53 posto stranih gostiju, dakle riječ je o prosjeku na razini županije. To je malo različito od destinacije do destinacije, ako to usporedimo sa nekih 10-tak posto ukupnih noćenja koje su do sada bili uobičajene u prethodnim godinama.

Direktorica županijske Turističke zajednice Begić iznijela je još neke zanimljive informacije:

Posebno je značajno da su turisti u prosjeku i produljili boravak u destinaciji. Do sada je prosjek bio nekih 1,7 dana, a sada je to 2,14 dana. Prosječno trajanje duljine boravka domaćih gostiju povećano je čak na tri dana, međutim tu moramo biti realni i reći da se to uglavnom odnosi na boravak domaćih gostiju u vikendicama i kućama za odmor, na što je sigurno utjecala korona kriza.

Vodeća destinacija po posjećenosti za svih sedam ovogodišnjih mjeseci i dalje je Rakovica.

Ako gledamo noćenja za cijeli period od sedam mjeseci po gradovima i općinama i dalje je Rakovicu teško prestići te je i dalje prva. Odmah iza nje su Karlovac i Ogulin koji su se negdje otprilike izjednačili. Od zemalja iz kojih nam najviše dolaze turisti, i dalje prednjače gosti iz  Njemačke koji čine najveći dio dolazaka i noćenja u našu županiju.