U Karlovcu predstavljene mjere aktivne politike zapošljavanja

U prošloj godini u sklopu mjera za zapošljavanje našim gospodarstvenicima isplaćeno je 3,7 milijuna eura

VIŠE IZ RUBRIKE

Mjere za zapošljavanje

Predstavljanje je organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Karlovac

Hrvatski zavod zapošljavanje Područni ured Karlovac provodio je tijekom veljače promociju mjera aktivne politike zapošljavanja namijenjenu mikro, malim i srednjim poslodavcima s područja Karlovačke županije. Danas je zadnja promocija održana u gradu Karlovcu, u Županijskoj gospodarskoj komori Karlovac. Govori predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Karlovac Ivana Mehle.

-Završavamo ciklus predstavljanja mjera aktivne politike zapošljavanja u našoj županiji. Do sada smo obišli Ogulin, Ozalj, Slunj i Dugu Resu, Karlovac je ostao kao šećer na kraju. Predstavljamo mjere aktivne politike zapošljavanja one naše uobičajene, međutim, malo više s naglaskom na one koje su zanimljive baš poduzetnicima. Radi se o tome da naše mjere nisu nikad zapravo namijenjene direktno poslodavcima, već primarno nezaposlenim osobama iz naše evidencije. Našim mjerama želi se poticati zapošljavanje i samozapošljavanje, stjecanje prvog radnog iskustva, obrazovanje i usavršavanje, pa čak i mobilnost radne snage, rekla je Mehle.

Ivana Mehle istaknula koja se mjera najviše koristi od strane poslodavaca, a to je potpora za zapošljavanje.

-Ta se mjera najviše koristi od strane poslodavaca, a namijenjena je određenim skupinama nezaposlenih osoba, mi kažemo da su to osobe, koje imaju neki otežani faktor zapošljivosti. Recimo za primjer, to su ciljane skupine, mladi od petnaest do 24 godine, stariji od pedeset godina, osobe koje zadnjih šest mjeseci nisu radile, osobe bez radnog iskustva i osobe romske skupine. Dakle za njih su namijenjene konkretno potpore za zapošljavanje i njima povećavamo njihovu zapošljivost. Kroz njih poslodavac na godinu dana dobiva nekih 40 do čak 75 posto, ovisno o ciljanoj skupini, iznosa za plaću za godinu dana za tu osobu, kazala je Ivana Mehle.

Sve mjere aktivne politike zapošljavanja u Karlovačkoj županiji plasirane su prošle godine prema gospodarstvenicima u iznosu od 3,7 milijuna eura.

-Prošle godine sve mjere aktivne politike zapošljavanja u našoj županiji plasirane su našim gospodarstvenicima u vrijednosti od 3,7 milijuna eura. To je jako puno, Istaknut ću i mjeru samozapošljavanja, ona je naša najskuplja mjera, najviše košta, najviše novaca izdano je za nju. Međutim, po broju uključenih osoba, tu ipak prednjači potpora za zapošljavanje i obrazovanje nezaposlenih osoba, istaknula je Mehle.