Predstavljen novi županijski projekt

U povodu svetog Nikole vrtićka djeca iz Krnjaka posjetila Knjiguljicu

VIŠE IZ RUBRIKE

Rođeni za čitanje

Od ove godine u paketima za novorođenčad Županija poklanja i slikovnice

Karlovačka županija uključuje su u nacionalni program „Rođeni za čitanje“, a taj je novi projekt predstavljen danas u Knjiguljici. Budući da je dan svetog Nikole gosti Knjiguljice bila su i djeca iz Dječjeg vrtića u Krnjaku.

Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar je naglasila da su djeca i mladi u fokusu Karlovačke županije, što dokazuju brojni projekti koje provode godinama.

-Karlovačka županija od prosinca 2020. svakom novorođenom djetetu kad izlazi iz rodilišta dočeka paket sa svim sadržajima potrebnim kako za majku tako i za dijete. Ove smo godine napravili iskorak zajedno s Knjiguljicom obogatili smo te pakete slikovnicama. Poznato je da djeca kojoj se čita brže razvijaju samopouzdanje, lakše kad krenu u školu usvajaju nastavno gradivo i time smo se pridružili nacionalnoj kampanju Vlade Republike Hrvatske da se potiče čitanje, koja je za tu svrhu izdvaja više od 265 tisuća eura. Od 2020. godine podijelili smo 2.500 paketa i iskreno se nadamo da ćemo pakete s ovim slikovnicama svake godine dijeliti sve više, rekla je dožupanica.

Maja Kurs iz Knjiguljice zahvalila je dožupanici na suradnji i na uključivanju u ovaj projekt te na tome što je prepoznata važnost čitanja, a ljubav prema čitanju treba poticati od najranije dobi, dodala je.

-Čitajući djeci na glas od samog rođenja stvara se bliskost i povezanost roditelja i djeteta. Dijete koje sjedi u krilu majke ili oca osjeća se ugodno i sigurno i tu aktivnost čitanja povezuje s jednom ugodom. Razvija se govor, mašta, koncentracija, pažnja, nešto što je iznimno važno kad djeca krenu u prvi razred osnovne škole i od samog rođenja potiče se ljubav prema knjigama, rekla je Kurs.

Ona je istaknula podatke o broju odgoda upisa učenika u prvi razred kojih je u Hrvatskoj bilo više od četiri tisuće, a u našoj županiji odgodu polaska u školu dobilo je 91 dijete. Razlozi tome su nerazvijenost predvještina za čitanje, pisanje, loša grafomotorika, socijalno emocionalna nezrelost, a to se može riješiti ako se djeci dnevno čita 15 minuta, pojasnila je Kurs.

Djeca su na kraju ovog druženja u Knjiguljici poslušala priču, a predstavnici Županije su ih razveselili poklonima u povodu dana svetog Nikole.