Na području grada Karlovca s jučerašnjim danom evidentirana su 62 oštećena objekta

U potresu najviše stradao grad Karlovac te općine Vojnić i Lasinja

VIŠE IZ RUBRIKE

  Uspoređujući se stradanjima koja su zadesila Petrinju, Sisak i Glinu te ostala naselja na području Sisačko moslavačke županije, osim pravog straha kojeg smo svi osjetili i opasnosti koji smo doživjeli, može se reći da je ipak bilo sreće. Naime, oštećenja koja su nastala na području Karlovačke županije ipak nisu toliko velika. Najviše je u potresu stradao grad Karlovac te općine Vojnić i Lasinja, dok su sporadični slučajevi oštećenja utvrđeni na području gradova Ozlja i Slunja i nešto manje na prostoru općine Rakovica. Prijava štete moći će se obaviti do 7. siječnja 2021. godine.

  -Ekipe grada Karlovca već su u obilasku terena. Vidjeli smo svi i svjedočili intervencijama vatrogasaca i građevinske struke. Apeliram na sve, pogotovo one koji žive u staroj gradskoj jezgri, ali i okolnim dijelovima da su najveća opasnost u ovom trenutku destabilizirani dimnjaci. Pozivam građane da se jave ili na lokalne stožere ili u Karlovačku županiju koja objedinjava sve lokacije gdje je šteta utvrđena, rekla nam je županica Martina Furdek Hajdin.

  Na području grada Karlovca s jučerašnjim danom evidentirana su 62 oštećena objekta, oni su svi na popisu. Već tijekom jučerašnjeg dana obiđena je polovica navedenih objekata, a obilazak će biti nastavljen i narednih dana.

  -Pored zgrada vodimo računa i o mostovima, ali o drugoj infrastrukturi ukoliko je došlo do oštećenja, ističe županica.

  Podsjetila je da je Vlada RH za Karlovačku županiju osigurala 10 milijuna kuna za sanaciju šteta nastalih uslijed potresa.

  -Na nama je da ispoštujemo sve uvjete i procedure koji će biti postavljeni i da ta sredstva uložimo za sanaciju. Isto tako napominjem da treba voditi računa o zgradama gdje se obavljaju poslovne aktivnosti i gdje dolaze naši građani da treba voditi računa o  njihovoj sigurnosti. Načelno, možemo reći u razgovoru s inženjerima koji su već bili   na tim lokacijama da je moguće na neki način zaključiti da zgrade nisu pretrpjele oštećenja i da neće biti označene crvenom ili žutom oznakom kao što smo vidjeli prateći iskustva Zagrebačke županije. Vjerojatno će sve oznake kod nas biti zelene, ali uz potrebitu sanaciju.

  Vezano uz pružanje pomoći stradalima u potresu na području Sisačko moslavačke županije Furdek Hajdin je kazala:

  -  Naši ljudi su se organizirali, puno pomoći je prikupljeno, ali moramo biti koordinirani i na neki način usmjeravani. Kako se može čuti sa stradalog područja, pomoć stiže nekoordinirano. Pomoć ćemo i dalje prikupljati na našim lokacijama u Karlovačkoj županiji, ali će slanje na stradala područja biti organizirano prema tamošnjim potrebama.

  Stoga su otvorene kontakt adrese i telefoni na koje se građani mogu javljati. Ukoliko daju na raspolaganje smještajne kapacitete onda je to mail: smjestaj@kazup.hr ili brojevi mobitela 097 661 01 16 ili 098 928 35 30. Kontakt osoba je Josip Ribar.

  Sva građevinska operativa, dakle građevinske tvrtke koje su se stavile na raspolaganje, ali i svi oni koji osjećaju potrebu da mogu pomoći kao i tvrtke koje obavljaju javni prijevoz mogu se javiti na mail: operativa.prijevoz@kazup.hr, a brojevi telefona su 047/666 264 i 099/529 50 29. Kontakt osoba je Branka Šeketa.

  U svim aktivnostima ne smije se zaboraviti na opasnost od pandemije koronavirusa te se treba pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera.