Prvi Karlovački

“U ovom trenutku u provedbi ili pred početkom radova su projekti vrijedni milijardu kuna”

Autor: Branko Obradović

01.05.2021

Karlovac

Razgovor: karlovački gradonačelnik Damir Mandić

Mandat gradonačelnika Damir Mandića bliži se kraju, ali on je kandidat HDZ-a na predstojećim lokalnim izborima za karlovačkog gradonačelnika. Zbog niz projekata koji su odrađeni u njegovom mandatu, Mandić očekuje drugi mandat. Razgovarali smo s Damirom Mandićem o učinjenom protekle četiri godine i o programu za iduće četiri godine.

Gradonačelniče, na kraju Vašeg prvog mandata možete li reći da ste zadovoljni ostvarenim u odnosu na program koji ste zastupali prije četiri godine?

-Kad ispred sebe stavim programski i projektni letak s kojim smo prije četiri godine našim sugrađanima doslovno dolazili na vrata tražeći podršku mogu reći da svi zajedno možemo biti zadovoljni. Naravno, prije četiri godine nije bilo moguće pretpostaviti sve što nas je dočekalo u mandatu ali zaista smo sve što smo obećali u najmanju ruku pokrenuli. U ovom poslu jako je teško uskladiti dva bitna segmenta a to su vrijeme i novac. Mandat je ograničen a za neke projekte i kad imate novac treba dosta vremena. Odluka da se vežemo uz europska sufinanciranja pokazala se ključnom, iako procedure iziskuju puno vremena, ali uvjeren sam da ćemo, upravo jer smo uspjeli u svojim naumima u povlačenju europskog novca, na neki način ubrzati i vrijeme.

Vaš mandat obilježili su veliki strateški projekti važni za grad Karlovac. U kojoj mjeri su oni doprinijeli  da Karlovac bude grad ugodnog življenja?

-Činjenica je da smo poseban naglasak stavili na infrastrukturne projekte koji su u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske. Obrana od poplava, obilaznica Turnja, državna cesta D6, most u Donjem Pokupju, drugi kolosijek pruge Karlovac – Hrvatski Leskovac.  Ovo su veliki projekti na koje se dugo čekalo. Vlada RH s državnim tvrtkama, Karlovačkom županijom i gradskom upravom odradila je velik posao za Karlovac. Važno je naglasiti da su u ovom trenutku u provedbi ili pred početkom radova projekti ukupne vrijednosti milijardu kuna. Definitivno ćemo s tim projektima kao grad na karti Hrvatske dobiti jednu dimenziju više. I za stanovanje a pogotovo za ulaganje u Karlovcu.

Proteklih nešto više od godinu dana živimo s pandemijom koronavirusa. Možete li definirati mjere koje je grad Karlovac donio kako bi ublažio posljedice pandemije?

-Već godinu dana na tromjesečnoj razini analiziramo situaciju i provodimo mjere. Nastojali smo i preko oslobađanja plaćanja i preko potpora sačuvati svako radno mjesto. Posebno smo nastojali pomoći malim poduzetnicima, obrtnicima i ugostiteljima. Uzimajući u obzir da je najviše štete pretrpio turizam hotelske kapacitete smo oslobodili plaćanja komunalne naknade a ugostitelje smo oslobodili plaćanja zakupa javnih površina i gradskih prostora. Jednako tako subvencioniramo plaćanje privatnih zakupa kako bi olakšali ugostiteljima koji nisu u gradskim prostorima. Potpore koje Grad daje za razvoj poduzetništva i poljoprivrede posebno su bile važne u ovom vremenu pandemije.

Unatoč pandemiji, realizirani su ili pokrenuti svi planirani projekti. Koliko je izazovno koordinirati uslijed novog normalnog?

-Nije bilo lako. Nemojmo zaboraviti da smo osim pandemije, imali dvije poplave, 2018. i 2019., potresi su nas sa svojim ozbiljnim posljedicama zaobišli ali su nas bitno usporili jer smo resurse, pogotovo ljudske morali usmjeriti s projekata na aktivnosti pomoći potresom pogođenim područjima ali i podrške našim građanima. Ipak smo jednom kvalitetnom koordinacijom i zalaganjem svih zaposlenih u gradskom sustavu dosta dobro reagirali i odrađivali posao. Moram reći da sam tu posebno ponosan na sve u sustavu koji su bili uključeni. Imamo kvalitetne ljude, poprilično razrađene procedure postupanja i jasno definirane zadatke tako da mogu reći da smo vrlo dobro odgovorili svim izazovima.

Kolika je po Vama važnost cjepiva i smatrate li da njime možemo imati kontrolu nad pandemijom?

-Držim da je cijepljenje nužnost i jedino kvalitetno rješenje ove krize. Osobno nisam se zarazio, maksimalno sam nastojao poštivati mjere ali jasno je da nitko nije siguran i da je mogućnost zaraze velika ma koliko bili pažljivi. Čekam svoj red za cijepljenje, iskreno jedva čekam.

Koji projekt u provedbi bi izdvojili kao trenutno najvažniji za grad Karlovac?

-Ako gledamo komunalnu svakodnevicu onda je to Aglomeracija, pedeset kilometara vodoopskrbe i odvodnje gdje će pojedine gradske četvrti udaljene ni deset minuta od centra napokon dobiti kanalizaciju a već dobrih pet godina o tome govorimo građanima. Što se tiče društvene svakodnevice to je definitivno Edison jer to nam je u Karlovcu već postao problem stanja građanske svijesti. Što se tiče razvoja i budućnosti grada to je definitivno drugi kolosijek do Zagreba. Uvjeren sam da će Karlovac tada u punini postati atraktivan za doseljavanje i pokretanja novih poslova.

EU financijska  sredstva uvelike su doprinijela razvoju grada. Koji su to projekti i kolika je njihova ukupna vrijednost?

-Bez EU sredstava Karlovac bi teško mogao govoriti o svom razvoju. Bez Aglomeracije, Edisona, obnove vrelovoda iz ITU mehanizma u ove 4 godine realizirali smo 44 projekta vrijednosti 202 milijuna kuna. Ovaj iznos ćemo višestruko premašiti kad realiziramo gore navedene projekte. A o obrani od poplava i željeznici da i ne govorimo.

Poslovna zona Gornje Mekušje zainteresirala je mnoge investitore. Što zona u tom kontekstu donosi gradu i građanima?

-Na zonu Gornje Mekušje smo posebno ponosni. Projekt iz kojeg smo puno naučili ali i projekt koji može poslužiti kao primjer kako promišljati razvoj grada. Zona donosi nova radna mjesta. Uvjeren sam da ćemo kroz dvije godine u njoj imati više od dvjesto novih radnih mjesta. Zona nam je osigurala da donesemo odluku o smanjenju prireza sa 12 na 9 posto. Strateškim pristupom i dalje ćemo stvarati preduvjete da Karlovac bude grad čiste i produktivne proizvodnje.

Pokrenuli ste obnovu kina Edison. Kada možemo očekivati početak radova te povratak kina građanima?

-Kao što sam rekao Edison je već postao stanje naše građanske svijesti. Edison je projekt koji će osim kina, koje nam je kao gradu definitivno potrebno, biti mjesto koje će reprezentirati naš grad u kulturnom i turističkom svjetlu. Iako smo dugo čekali, držim da je dobro da nismo išli nekim polovičnim rješenjima, već ćemo održivom i racionalnom logikom privesti svrsi objekt koji je emocija mnogih naših sugrađana. Vjerujem da za godinu i pol, najdulje dvije Edison više neće biti tema u izbornim kampanjama.

Koliko Karlovac ima potencijala postati održiv zeleni i pametni grad?

-To je budućnost, ne tako daleka u koju vjerujem i u koju sam uložio dosta svog političkog kapitala. Pokrenuli smo geotermalnu priču koja će zaživjeti uvjeren sam ne samo u grijanju već i u turizmu i poljoprivredi ali i proizvodnji energije. Ovo je jako skup projekt, bez državne potpore gradske financije nisu u mogućnosti samostalno ga iznijeti. Na ruku nam idu i europske zelene politike ali nismo zatvoreni ni za privatne ulagače.

Iza Vas su četiri godine na čelu Grada. Što Vas u ovom trenutku čini osobito ponosnim?

-Ponos u politici ima čudan prizvuk. Na razini gradske uprave nastojali smo svakodnevno raditi ono za što su nam građani dali povjerenje. I s te strane mislim da smo odradili iskreno i vrlo dobro. Je li moglo bolje? U politici i javnim poslovima nikad nije dovoljno dobro. I tako treba biti. Osobno sam, nastojeći biti od koristi našim gospodarstvenicima nastojao da svi u Karlovcu pronađu svoju egzistenciju. Ulažući u manifestacije, Advent, Dane piva, Zvjezdano ljeto htio sam da pokažemo svu našu kreativnost i raskoš našeg grada. Ponosan sam što smo u tome uspjeli.

Karlovac nosi titulu Grad za mlade. Koliko je to priznanje značajno za daljnji rad s mladima?

Ovaj certifikat je poticaj i obveza. Tako ga ja doživljavam. U prosincu 2020. Gradsko vijeće je donijelo novi Gradski program za mlade. Zapošljavanje i stanovanje mladih izazovi su na koje moramo naći odgovore. Zajedno sa Savjetom mladih, svima koji rade s mladima i Udrugama civilnog društva držim da smo na dobrom tragu ispravnih i održivih politika i programa za mlade.

U utrci ste za još jednim mandatom na mjesto gradonačelnika. Što Vas čini drugačijim od drugih kandidata?

-Poštujem sve kandidate i vjerujem u njihove iskrene i dobre namjere za naš grad. Naravno da se nećemo složiti o nekim temama vezanim uz javne poslove ali činjenica je da se programski ne možemo bitno ni razlikovati. Što se tiče razlika u odnosu na ostale kandidate subjektivno mogu reći da ipak imam širinu pogleda koja je nužna za posao gradonačelnika. Tu mislim prije svega na širinu tema s kojima se gradonačelnik susreće: od gospodarstva do kulture, sporta i turizma, obrazovanja i socijalnih politika, komunalne problematike i društvenog razvoja. Posebno bih istaknuo bitnu razliku poimanja ravnomjernog razvoja grada. Osobno su mi jednako važna revitalizacija Radićeve kao i vodoopskrba u Ladvenjku i ostalim mjesnim odborima.

HDZ je i dalje najjača stranka u gradu Karlovcu. Očekujete li pobjedu u prvom krugu?

-Svi mi idemo po pobjedu. Iako bih radije govorio o povjerenju građana. Svi zajedno možemo doprinijeti da građanima bude zadovoljstvo izići na izbore i zaokružiti svog favorita. Iako je pandemija, nadam se i želim da većina građana iskoristi svoje pravo. Onda će imati i pedalj prava više kritizirati i predlagati. Da, vjerujem da će i HDZ i ja osobno te kandidatkinja za moju zamjenicu gospođa Ivana Fočić dobiti najveće povjerenje građana. HDZ je stranka koja ima uporište i znanje temeljem kojeg valja nastaviti raditi na razvoju našeg grada, a to jamči i naš program koji smo javno predstavili. Što se tiče izbora za gradonačelnika, prema dosadašnjim najavama, broj kandidata upućuje na drugi krug. Nadam se pobijedi u prvom krugu jer treba nastaviti s poslovima, ali pobjeda u drugom krugu isto tako daje posebnu draž. Bude jasnija slika.

Vaša vizija Karlovca u razdoblju 2021. – 2025.?

-Prije svega grad na koji su ponosni njegovi građani. U svakom segmentu života. Europska sredstva definitivno će promijeniti Karlovac, kao i lice našeg grada na bolje. Uvjeren sam u naše zelene politike, daljnji razvoj gospodarstva i nova radna mjesta i razvoj turizma. Jesmo, a bit ćemo još atraktivniji grad za doseljavanje a samim tim i za demografski razvoj. Karlovac ćemo pozicionirati kao grad primjer pametnih rješenja i daljnje otvorenosti prema svojim građanima. Cilj je da svi građani pregledno vide kako se planira, gdje i kako se troši njihov novac.