Prvi Karlovački

U općini Draganić završeno preko 50 posto katastarske izmjere

Autor: Miloš Milovanović

03.05.2021

Županija

Gruntovnica i katastar su osnova da bi se ušlo u neku investiciju, poručila županica

U Općini Draganić danas su predstavljene aktivnosti i ulaganja Državne geodetske uprave u Karlovačkoj županiji. Uz ravnatelja Državne geodetske uprave Damira Šanteka i županicu Martinu Furdek Hajdin prisustvovali  su i predstavnici Općine Draganić.  U ovoj općini je, naime, završeno negdje preko 50 posto katastarske izmjere, odnosno 1.339 hektara površine, što sačinjava 8.051 katastarsku česticu. Državna geodetska uprava projekt je financirala u iznosu od 40 posto dok su preostalih 60 posto novca osigurale lokalna samouprava i Županija.

Ovaj projekt je izuzetno važan za našu općinu i zapravo je imperativ gospodarskog razvoja jer ukoliko neke buduće projekte želimo aplicirati za EU, moramo imati sređene imovinsko pravne odnose. Ovdje kao i u većini drugih općina nisu sređeni katastar i zemljišne knjige, ali sada je kod nas odrađen jedan vitalni dio Draganića, oko 50 posto. Dobili smo nove čestice i sve stambene zgrade te gospodarske objekte koji su ucrtani ovim projektom. To su ujedno i značajne uštede za naše mještane, izjavila je zamjenica načelnika Anica Domladovac.

Općinski sud u Karlovcu, zajedno s Državnom geodetskom upravom već više od 10 godina surađuje na projektima usklađenja zemljišnih knjiga i katastra. Draganić je velika katastarska općina koja se praktički prostire od Karlovca do Jastrebarskog i jedna od većih u Hrvatskoj. Ujedno je i veliki izazov zato što je na ovom području poprilično nesređeno zemljišno knjižno stanje.

Ovdje se iz zemljišnih knjiga vidi kako se odvijao život i iseljavanje, ali vidimo i prve benefite – dobitke te izmjere. U prvoj fazi od 500 izmjerenih katastarskih čestica okrupnjavanjem ih je ispalo  300. Ono što je još bitno je to da su ljudi prepoznali te benefite i žele i dalje da se ostatak općine dovede u red, odnosno da se uskladi zemljišna knjiga i katastar. Ono što je bitno i za Državnu geodetsku upravu je to da u Draganiću radimo jedan pilot projekt gdje želimo da ti postupci idu brže, kazao je zamjenik predsjednice karlovačkog Općinskog suda Tomislav Maras.

U Draganiću je izmjera bila planirana već dugi niz godina, prvenstveno zbog nesređenog stanja, ali nikako se nisu poklopile okolnosti da bi se to i dogodilo, rekla je Dijana Vidas, pročelnica Područnog ureda za katastar Karlovac i nastavila.

Izmjera Draganića, odnosno područja od 1.300 hektara koja je sačinjavala 8 tisuća čestica, sada nakon izmjere budući da je prošle godine završen planirani dio, okrupnila se na 6 tisuća čestica. Samo izlaganje započelo je prošle godine i u tom izlaganju mi smo izložili 30-tak posto tih čestica te smo izuzetno zadovoljni zbog toga što je vrijeme koje smo izlagali bilo doista nepovoljno, vrijeme pandemije.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek je izjavio da se projekt Draganić pokazao kao dobar i bit će osnova za daljnje poslove u Hrvatskoj.

Državna geodetska uprava je krajem prošle godine za cijelu županiju napravila novi digitalni ortofoto koji  će u sljedećih mjesec dana biti vidljiv na našem geoportalu. U zadnjih dvije tri godine napravili smo kompletno područje Karlovačke županije, homogenizirali katastarske općine, to je nekih 200 katastarskih općina. Pripremili smo višegodišnji program katastarskih  izmjera građevinskih područja cijele Republike Hrvatske. Radi se o 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta, a na tom području se odvija 80 posto svih gospodarskih aktivnosti u RH. Planiramo da bi u sljedećih 10 godina taj posao završili. Višegodišnji program katastarskih izmjera prošao je javno savjetovanje i očekujem da je sve spremno da u sljedećih  15 dana bude na sjednici Vlade. Nakon toga taj program ide u Sabor na usvajanje te se potom kreće s njegovom provedbom.

Vlasnički odnosi su preduvjet jedne uređene zemlje i jednog uređenog društva, kako u katastru tako i u zemljišnim knjigama, ustvrdila je županica Martina Furdek Hajdin i nastavila:

Karlovačka županija je taj problem našeg kraja prepoznala i udružila se zajedno s JLS te  im financijski pomogla, uz udio koji daje Državna geodetska uprava kako bi procedure mogle biti puno brže i učinkovitije. U proteklom mandatu Županija je izdvojila ukupno 2,2 milijuna kuna, u Općini Draganić to je 1,8 milijuna kuna tako da je 400 tisuća kuna raspodijeljeno i na druge JLS;  konkretno na Ogulin, Rakovicu, Plaški i Tounj. Osim katastarske izmjere postoji još nekoliko postupaka obnove ili osnivanja zemljišnih knjiga, a upravo u suradnji s našim JLS, odredili smo prioritete na području naše županije. Već za sada imamo potpisanih pet sporazuma  s Državnom geodetskom upravom i oni su na svojevrsnom čekanju. No, još je njih osam koji su iskazali interes i potrebu za tim postupcima. Gruntovnica i katastar su osnova da bi se ušlo u neku investiciju i pratit ćemo sve naše JLS i u ovogodišnjem, ali u budućim proračunima koji će se sklapati s Državnom geodetskom upravom. To je ujedno garancija i podloga za demografiju o kojoj govorimo i ona je osnovni cilj našeg sadašnjeg, ali i budućeg rada, zaključila je.

Foto: M. Stojaković