Prvi Karlovački

 U općini Draganić počinje katastarska izmjera više od osam tisuća parcela

10.09.2019

Županija

U općini Draganić počinje katastarska izmjera kojom će biti obuhvaćeno 1.300 hektara zemljišta sa više od osam tisuća parcela. Projekt će se provoditi dvije godine.

Mi smo prepoznali taj projekt i zato smo i krenuli u njega. Imamo vrlo nesređene  imovinsko-pravne odnose na našem prostoru i rascjepkanu zemlju. Drago mi je da će naši građani osjetiti taj benefit koji će dobiti preko sređivanja svojih zemljišnih knjiga, istaknuo je načelnik općine Draganić, Stjepan Bencetić.

Projekt je vrijedan više od šest milijuna kuna, a sufinanciraju ga s 40 posto Državna geodetska uprava, a ostatak Općina i Županija.

Ravnatelj Državne geodetske uprave, Damir Šantek rekao je kako je u zadnjih desetak godina u Karlovačku županiju uložen značajan novac za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

U Karlovačkoj županiji u postupku izrade od 2008. godine je 12 tisuća hektara što pokazuje ozbiljnost s vaše strane, a iznos koji se vrtio zadnjih 10 godina je 23 milijuna kuna bez PDV-a što su dosta veliki novci za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, istaknuo je između ostalog Šantek.

Zamjenica župana, Martina Furdek Hajdin izjavila je kako je izmjera u katastarskoj općini Draganić za našu županiju kapitalni zahvat jer je teritorijalno i površinski ovaj projekt za sada najveći.

 -Sve to završava u zemljišnim knjigama što je u konačnici i cilj ovoga posla da svi imovinsko pravni odnosi koji se mogu riješiti kroz ovaj postupak budu riješeni na puno financijski prihvatljiviji način za vlasnike tih objekata, a pogotovu ukoliko postoji dogovor između suvlasnika, tada će i ta razdioba ili utvrđenje točne međe biti kroz ovaj postupak vrlo jednostavno riješiti, istaknula je Hajdin.

Naglasila je i kako su uz općinu Draganić bili partner općinama Plaški, Takovica i Tounj, te gradu Ogulinu. (sl)