U „novoj“ pivovari krenuli smo sa proizvodnjom ale piva. Prvo pivo koje smo razvili i proizveli je stila American pale ale, dok u sljedećim mjesecima planiramo razviti i proizvesti i Pale ale, tamni lager i stout/porter, ističe viši predavač dr.sc. Goran Šarić

U novouređenoj studentskoj pivovari na Veleučilištu u planu je razviti i proizvesti što više različitih piva, te neka staviti i na tržište

VIŠE IZ RUBRIKE

    U sklopu projekta Atrij znanja na Veleučilištu u Karlovcu uređena je i proširena i studentska pivovara u što je uloženo oko milijun kuna. O projektu i daljnjim planovima porazgovarali smo s dr. sc. Goranom Šarićem, višim predavačem i voditeljem studentske pivovare u navedenoj ustanovi.

    -Prije provedbe projekta Atrij znanja je postojao studentski praktikum za proizvodnju piva u kojem su studenti proizvodili pivo, ali koji je imao neke svoje nedostatke koji su spomenutim projektom popravljeni ili svedeni na prihvatljivu razinu. Konkretno, preko projekta je nabavljena nova kada za cijeđenje, mlin za slad, CIP (Cleaning In Place) stanica za čišćenje i sanitaciju, tri nova cilindrično-konusna fermentora, stanica za propagaciju kvasca, filtar za pivo, poluautomatska punilica za pivo, sustav za pripremu vode i set za kućnu proizvodnju piva. Osim toga, Veleučilište je uložilo svoja sredstva u nove, fiksne cjevovode, nove kontrolne ormare sa monitorima na dodir kojima se može pristupiti preko mreže te drugu sitnu opremu, navodi Šarić.

    Naglašava kako je volumen jednog uvarka (jedne šarže) 1,25 hl, dok je ukupni volumen fermentacijskog podruma oko 15 hl.

    -Prije obnove i nadogradnje godinama se periodično proizvodilo šest različitih piva, sve lageri, dok smo u „novoj“ pivovari krenuli sa proizvodnjom ale piva. Prvo pivo koje smo razvili i proizveli je stila American pale ale, dok u sljedećim mjesecima planiramo razviti i proizvesti i Pale ale, tamni lager i stout/porter. S obzirom da je „nova“ pivovara otvorena početkom svibnja 2021. godine, još nismo stigli proizvesti neke značajne količine.

    Sa vrstama/stilovima piva nismo ograničeni i plan je isprobati apsolutno sve što ćemo moći ili za što će biti interesa od strane budućih klijenata, naglašava.

    Vezano uz sirovine, ističe kako koriste različite vrste slada i hmelja, ovisno o stilu piva kojeg proizvode, a koje trenutno uglavnom nabavljaju iz tvrtke Ireks Aroma.

    -Također imamo kontakte i povremenu suradnju sa sladarom u Novoj Gradiški i nekoliko manjih i većih pivovara od kojih ponekad dobivamo ili kupujemo potrebne sirovine, navodi.

    Šarić kaže i kako je u pivarstvo kao smjer unutar stručnog studija Prehrambena tehnologija prošli semestar bilo uključeno 10-ak studenata, te kako je među njima bilo više djevojaka.

    Govoreći o daljnjim planovima ističe kako im je prvenstveno plan dati studentima što više potrebnog znanja koje će im kasnije biti potrebno u radu, te dobrim glasom privući nove studente.

    -Osim toga, plan je probati razviti i proizvesti što više različitih piva te neka staviti i na tržište, uspostaviti kontakte sa dionicima na tržištu od kojih su neki već ostvareni, pokrenuti kraće obrazovne programe sa temom pivarstva, organizirati događanja vezana uz pivarstvo i pivo i slično...

    Što se tiče nekih novih projekata, Šarić navodi kako trenutno čekaju rezultate natječaja na koji su se prijavili s jednom poznatom hrvatskom craft pivovarom, a osim toga u planu je aplicirati projekt na sljedeći poziv Hrvatske zaklade za znanost.

    Otkriva i kako su počeli surađivati s jednom od većih hrvatskih pivovara kojima će razvijati nova piva.

    -O konkretnim imenima još ne bi pričao s obzirom da to još nije formalizirano. Cilj je da takvu i slične suradnje ostvarimo i sa drugim zainteresiranim strankama, naglašava.

    Na upit kuda planiraju plasirati svoja piva, navodi kako se nada da će pivo moći prodavati i Veleučilište direktno, ali i da će ga moći distribuirati po nekim od lokalnih restorana i kafića.

    -Treba imati na umu da je ukupni kapacitet naše pivovare od 15 hL vrlo mali tako da će i količina dostupnog piva biti prilično ograničena, pojašnjava.

    A potencijalno zarađen novac će kako najavljuje, utrošiti prvenstveno na sirovine potrebne za razvoj i proizvodnju novih piva, a također i na dodatnu opremu, alate, servise i slično.

    Foto: (dn)