Konferencija o ITU mehanizmu

U novoj perspektivi karlovačkom području na raspolaganju 33 milijuna eura

VIŠE IZ RUBRIKE

Izvori financiranja

Iako je Karlovac, odnosno šire urbano područje, među zadnjima u Hrvatskoj postalo ITU područje, jedni su od uspješnijih u Hrvatskoj. Istaknuo je to ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Ivan Bota.

Među ostalima on je sudjelovao na konferenciji pod nazivom „Doprinos ITU mehanizma razvoju poduzetništva u Karlovačkoj županiji“ koji je organizirao Poduzetnički centar Nikola Tesla.

Uvodno su se gradonačelnik Damir Mandić i županica Martina Furdek Hajdin osvrnuli na proteklo ITU razdoblje i tri ITU projekta – revitalizaciju vrelovoda, Centar Nikola Tesla i kino Edison.

Vrelovodi su zapravo bili glavni poticaj za uključivanje i ITU mehanizam, kazao je Mandić, dok su se ostala dva projekta javila kasnije. Govorio je i o budućoj perspektivi u kojoj će na raspolaganju biti više novca.

-Valja imati na umu da se vrijeme mijenja, da se mijenja kontekst u kojem živimo i to nas vodi i mogu reći i izaziva da damo još više od sebe. Suradnja je tu nužna i teško da će bez toga biti razvoja. Mogu komentirati i ovaj dio Koordinacijskog vijeća gdje imamo četiri grada i tri općine i gdje svatko ima svoje ideje, zahtjeve, da ne kažem i prohtjeve, ali na kraju ćemo se morati usuglasiti i naći zajedničko rješenje. Naime, projekti koji su došli na stol vrijedni su 2,5 milijardi bivših kuna, a iznos koji je osiguran za veće urbano područje Karlovac je 33 milijuna eura ili 248 milijuna kuna. I kako smo se dogovorili na našem Koordinacijskom vijeću trebat će raditi u suradničkom duhu da nađemo rješenja. Mislim da ITU kao ITU ima potencijala riješiti i neke svakodnevne probleme, ali to nije njegov prvotni cilj, njegov prvotni cilj je ovaj jedan kreativni razvojni element do kojeg moramo sami doći, istaknuo je Mandić.

Županica Furdek Hajdin je napomenula koje su prednosti kad se uđe u ITU „obitelj“, te da je vrijednost projekata koji su realizirani ili se još realiziraju oko 25 milijuna eura.

-Buduća perspektiva uz 33 milijuna eura i uz želje koje su deset puta financijski više je dokaz da se na našem području vrijedno radi. Ne treba gubiti nadu, to je samo jedan od izvora europskih sredstava. Ono što je dobro je tim koji se kroz ove dvije godine formirao, posebno u gradu Karlovcu gdje je  formiran Odsjek. Puno kompetencija smo stekli, puno iskustva imamo, nadamo se da korekcija nećemo imati ili da će one biti minimalne i da ćemo na valu ova tri projekta; vrelovoda, Edisona i Tesle uistinu ući u realizaciju nove financijske perspektive malo šireg područja, ali to je kraj u koji treba ulagati, s konačnim ciljem da ljudi ostanu živjeti na ovom području, a da budemo poželjni i nekom drugom za doseljavanje, istaknula je županica.

Pohvale je uputio i Ivan Bota, jer su Grad i Županija u ITU mehanizam ušli spremni.

-Grad Karlovac i Karlovačka županija kad se ukazala prilika imali su spremne projekte. Zato danas, iako su se zadnji uključili u provedbu ITU mehanizma, ITU Karlovac je jedan od uspješnijih u Hrvatskoj. Treba napomenuti da je Karlovac do sad imao na raspolaganja nešto manje od 21 milijuna eura, a sada je na raspolaganju 33 milijuna eura. To je jedna velika prilika koja nije samo tako pala u ruke Karlovcu, zaslužili ste to kroz pripremu i provedbu projekata. Vjerujem da ćete ovu priliku koja vam se pruža iskoristiti, poručio je ravnatelj Uprave za regionalni razvoj dodavši da je na području Karlovačke županije samo kroz Ministarstvo regionalnog razvoja ugovoreno i u provedbi oko 500 milijuna eura projekata.

Na konferenciji su predstavljena i dva ITU projekta kao primjeri dobre prakse – Centar Nikola Tesla i Kino Edison.