Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća

U našoj županiji lani u prometu poginulo 12, a ozlijeđeno 285 osoba

VIŠE IZ RUBRIKE

Crne brojke

Po broju poginulih u prometu izjednačeni smo s Primorsko-goranskom i Šibensko-kninskom županijom, a manje poginulih bilježi 11 županija

Iza nas je još jedan svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća (World Day of Remembrance) koji se obilježava treću nedjelju u studenom.

Pod sloganom „Zapamti Podrži Djeluj“ (engl. „Remember Support Act“), cilj obilježavanja je sjećanje na ljude koji su izgubili živote ili su teško ozlijeđeni u prometnim nesrećama.

Cilj Svjetskog dana također je i pružanje podrške žrtvama cestovnog prometa i njihovim obiteljima, s naglaskom na sjećanje na sve ljude koji su izgubili živote ili su teško ozlijeđeni u prometnim nesrećama, na prepoznavanje važnosti hitnog medicinskog zbrinjavanja, na bolju provedbu zakonskih odredbi u slučaju izazivanja prometne nesreće, na davanje kvalitetnije podrške žrtvama prometnih nesreća i njihovim obiteljima te promicanje znanstveno utemeljenih inicijativa za sprječavanje prometnih nesreća, odnosno smrti i ozljeda na cestama.

Prema podacima Eurostata, Hrvatska je prema broju prometnih nesreća treća najgora država Europske Unije, a iza nje se nalaze Bugarska i Rumunjska. Ipak, broj prometnih nesreća se u Hrvatskoj, polako, ali sigurno, smanjuje.

Tako je broj prometnih nesreća u Hrvatskoj s preko 13 tisuća 2010. i 2011. godine pao na ispod 10 tisuća 2019., 2020. i 2021. godine, jedva prešavši ovu brojku 2022. godine. Najbolja godina u ovom kontekstu bila je pandemijska 2020. godina kada je zabilježeno tek 7.710 prometnih nesreća.

Prošle godine dogodilo se 10.005 prometnih nesreća  u kojima je život izgubilo 275 osoba, a ozlijeđeno je 13.604.

Prema podacima za Karlovačku županiju u prometnim je nesrećama ozlijeđeno 285 osoba, a 12 je poginulo. Po broju poginulih u prometu izjednačeni smo s Primorsko-goranskom i Šibensko-kninskom županijom, a manje poginulih bilježi 11 županija. Prema podacima za 2022. najmanje poginulih imala je Požeško-slavonska županija, gdje su život izgubile dvije osobe. Šest županija u prošloj je godini imalo više poginulih, a najviše Splitsko-dalmatinska gdje su u prometu smrtno stradale 23 osobe.