Prvi Karlovački

U Karlovcu već prvi dan zadovoljni brojem potpisa za raspisivanje referenduma protiv “stožerokracije” i covid potvrda

Autor: Sunčica Laić

04.12.2021

Vijesti

Diljem Hrvatske, na više od 1.200 potpisnih mjesta danas je Građanska inicijativa „Dosta je stožerokracije”, koju je pokrenula stranka Most počela s prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma s dva referendumska pitanja kojima bi se ukinula „stožerokracija” te covid potvrde.

Prvo pitanje odnosi se na izmjenu članka 17, stavka 1. Ustava RH, gdje bi se dodala i epidemija, odnosno pandemija kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčeni Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u Saboru. Drugim pitanjem Most traži da se donesu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje se u članku 1 predlaže izmjena kod odluka o mjerama, ako se njima ograničavaju pojedine slobode i prava zajamčeni Ustavom, da se briše  riječ „Stožer“.

Prikupljanje potpisa trajat će od 4. do 18. prosinca. U Karlovačkoj županiji potpisi se prikupljaju u svih pet gradova, a u Karlovcu kod Žabe i ispred Kauflanda.

Kako ističe jedan od volontera kojeg smo za zatekli za štandom ispred Kauflanda, Ivo Ribić, osnovni cilj referenduma je vratiti moć narodu, odnosno da se o ovako bitnim stvarima odlučuje u Saboru dvotrećinskom većinom i da se odluke ne donose preko noći bez prethodne analize. Ribić ističe kako se već prvog dana prikupljanja potpisa odazvalo više od 1.500 građana što smatraju jako dobrim odazivom.