Prvi Karlovački

U Karlovcu predstavljen katalog izložbe Daniela Butale u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu

Autor: Branko Obradović

29.04.2021

Karlovac

Monografska izložba akademskog slikara Daniela Butale u Galeriji Klovićevi dvori otvorena je do 2. svibnja

Do 2. svibnja u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, otvorena je monografska izložba akademskog slikara Karlovčanina Daniela Butale sa stotinjak autorovih crteža, grafika, slika i skulptura. Pokrovitelj izložbe je Grad Karlovac, a ostvarena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, gradova Zagreba i Karlovca, Galerije Klovićevi dvori i sponzora. Povodom izložbe danas je u Velikoj vijećnici Grada Karlovca predstavljen katalog izložbe. Ovom događaju prisustvovali su gradonačelnik Damir Mandić i njegovi zamjenici Ivan Mrzljak i Andreja Navijalić te obitelj pokojnog umjetnika. Sve prisutne pozdravio je ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić, a nešto više o Danielu Butali kazao je autor kataloga i izložbe likovni kritičar Milan Bešlić, danas jedan od najboljih i najpoznatijih poznavatelja djela Daniela Butale.

-Njegovo djelo kontekstirano je u hrvatsku umjetnost kao što sam u jednom kratkom poglavlju markirao činjenicu kao da govorim o Slavku Mihaliću ili o drugim velikim autorima intelektualcima Karlovčanima, koji su Karlovac prometnuli u hrvatski grad. Daniel je volio svoj Karlovac, volio je Kupu. Kada predstavljamo katalog, zapravo upisujemo Daniela u povijest hrvatske umjetnosti, u povijest u kojoj ne može prestati živjeti i u kojoj djelo svakog autentičnog, mi obično kažemo umjetnika, ali bi zapravo trebali govoriti čovjeka, koji je u svojemu jeziku, svjedočio svoje postojanje, u mediju riječi, glazbi i ovdje u Danielovom likovnom mediju, rekao je Bešlić.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić pozvao je sve Karlovčane, koji će imati priliku, da do 2. svibnja pogledaju ovu izložbu.

-Hvala svima, koji ste na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ove izložbe. Na samom otvaranju je puno toga rečeno i ja bih iskoristio priliku i pozvao sve one koji će u iduća tri dana ići u Zagreb da svrate u Galeriju Klovićevi dvori i pogledaju izložbu i da osjete taj jedan poseban doživljaj. U konačnici, ja mogu govoriti u svoje ime, nama je svima jasno da je Daniel Butala nadišao Karlovac, ali tim svojim nadilaženjem u biti ga vuče prema gore. To je onaj dio za koji ja smatram da gradska uprava mora prepoznati i podržati, istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić.