Grad Karlovac

Na području grada Karlovca poplavljena 164 obiteljska objekta, na tri lokacije u gradu pojavila su se ulegnuća

VIŠE IZ RUBRIKE

Posljedice poplave

Nakon sanacije terena, stanovnicima nebranjenih područja besplatni kontejneri za glomazni otpad te čišćenje septičkih jama

Na tri lokacije u gradu pojavila su se ulegnuća; jedno je na Rakovcu, drugo na Trgu bana Jelačića, a treće na Drežniku. Na konferenciji za medije zamjenica gradonačelnika i načelnica gradskog Stožera civilne zaštite Ivana Fočić izjavila je da je Grad jutros započeo s određenim aktivnostima, a na teren na Rakovcu  su izašli statičari,  građevinari i projektanti  koji su zajedno s operativom razmatrali mogućnosti kako bi se snimilo stanje. Naime, odmah uz ulegnuće su stambene zgrade u kojima su stanari i doista treba biti oprezan. Nakon što je ograđen prostor, iskomuniciralo se i sa stanarima kako ne bi bili u zgradi dok se ne vidi kako će se ulegnuće „ponašati“. Tako je osiguran smještaj za dvije osobe, a treća osoba se sama snašla za smještaj.

- Odlučeno je da prije radova na prometnici treba dodatno osigurati zgradu, što će biti učinjeno u ponedjeljak, a osigurali smo i tvrtku iz Zagreba koja će sa svojim strojem odraditi posao.Dva poslovna prostora su zatvorena, a od pekare je Crveni križ kupio pekarske proizvode za stanovnike odsječenih područja, izjavila je Fočić.

Ulegnuće na prometnici u Zvijezdi, na raskiržju Trga bana Jelačića i Ulice kralja Tomislava je sanirano, dok se  na Drežniku, kod zida, zbog puknuća asfalta, promet odvija naizmjenično. Nakon što Hrvatske vode utvrde razloge oštećenja, a s tog dijela ceste se povuče voda, lokacija će biti sanirana. Do tad će se situacija na prometnicima pomno pratiti.

Gradonačelnik Damir Mandić najprije je  rezimirao  brojke, ali i aktivnosti koje slijede narednih dana vezane uz poplavu.

-Na području cijelog grada, ali najviše na području lijeve i desne obale Kupe zabilježena su 164 poplavljena obiteljska objekta, rekao je.

Ono što slijedi je, prije svega,  osiguranje sanacije terena. Očekuje se da bi prometnice mogle biti prohodne u nedjelju, ističe gradonačelnik Mandić i nastavlja.

-Kupa bi se do tada trebala povući do te razine. Gradska tvrtka Čistoća osigurat će velike kontejnere za odlaganje uništenog namještaja. Ljudi  se samo trebaju javiti u Čistoću i taj inventar će potom biti zbrinut. Za sve one na nebranjenom dijelu, to je besplatna usluga. VIK će pak pristupiti ispumpavanju septičkih jama, ali uz uvjet da su korisnici to učinili barem jednom u posljednjih godinu dana.

Istaknuo je da je Vodovod i kanalizacija proteklih dana intenzivno radio na  osiguravanju vodoopskrbe.

-VIK je intenzivno ovih dana radio i na osiguravanju vodoopskrbe-bilo je puknuća u gradu, ali uspjeli su to sanirati i voda je sigurna za piće. Naše operativne snage, tu prije svega mislim na Javnu vatrogasnu postrojbu, odnosno dobrovoljna vatrogasna društva su i dalje na terenu, dostavljaju hranu i potrepštine svima kojima je to potrebno i koji to ne mogu osigurati, zaključio je gradonačelnik Mandić.