Prvi Karlovački

U Karlovcu otvoren Albanski kulturni dom

05.10.2019

Karlovac

Preko 400 Albanaca iz KA-županije u Domu će imati mogućnost afirmirati svoju kulturu i tradiciju

Zajedničkim presijecanjem vrpce saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, predsjednik Unije Albanaca u Hrvatskoj Esad Collaku i karlovački gradonačelnik Damir Mandić danas su na Gornjoj Gazi otvorili Albanski kulturni dom. U Domu će djelovati Zajednica Albanaca Karlovačke županije i Vijeće albanske nacionalne manjine u Karlovcu.

Ovo je poseban dan za nas Albance da smo uspjeli osigurati svoj kulturni dom u gradu Karlovcu gdje ćemo moći uživati u našim programima, mjestu gdje možemo afirmirati našu kulturu, tradiciju i gastronomiju. Također u njemu će se provoditi nastava naših učenika na albanskom jeziku. U svemu nam je pomagao Grad Karlovac i jako smo zahvalni gradonačelniku Damiru Mandiću, ali i prijašnjem Damiru Jeliću koji su nam izuzetno puno pomogli i oko organiziranja nekih prijašnjih događaja, izjavio je predsjednik Zajednice Albanaca Karlovačke županije Besir Ziberi.

Predsjednik Unije Albanaca u Hrvatskoj Esad Collaku je izjavio da u gradu Karlovcu živi oko 270 Albanaca, a u cijeloj županiji ih je preko 400.

Na različite načine došli smo do novca za uređenje  i kupnju Doma u Karlovcu. Najviše smo dobili iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dok su  drugi dio novca osigurali naši obrtnici koji djeluju na ovom području, rekao je Collaku.

Govoreći o položaju albanske nacionalne manjine saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj je naglasila.

Donekle sam zadovoljna položajem Albanaca u Hrvatskoj, ali smatram da treba još neke stvari promijeniti da bi se Albanci još više integrirali u hrvatsko društvo. Ne smijemo zaboraviti da Albanci sada imaju novu generaciju, djecu rođenu u Hrvatskoj, koja su školovana ovdje, ali tijekom zapošljavanja u svojoj struci  nailaze na diskriminaciju i to me najviše zabrinjava. Druga stvar koja me jako zabrinjava je ta da uz integraciju ide i njihova asimilacija i treba raditi na tome da se ne asimiliraju.

Mogu samo pretpostaviti koliko ovaj Dom znači albanskoj zajednici u Karlovcu i veliki je zalog za budućnost. Albanska zajednica  svoje mjesto u Karlovcu je doslovno zacementirala onog trenutka kada je u najtežim trenucima Domovinskog rata stala rame uz rame sa svim ljudima koji su branili vlastiti dom i to svi mi možemo svjedočiti. Ono što mi je posebno važno kao gradonačelniku je to da od ove godine u Gradu imamo i Vijeće albanske nacionalne manjine preko kojeg albanska zajednica može aktivno sudjelovati u svim procesima odlučivanja. Ovaj Dom i Vijeće će definitivno u narednom razdoblju dignuti razinu organiziranosti na jedan viši nivo, istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić.

Nakon svečanosti otvorenja Albanskog kulturnog doma održan je okrugli stol o položaju albanske nacionalne manjine u Karlovačkoj županiji. (m.m.)