Prvi Karlovački

U Karlovcu danas manifestacija „MerKAsur“

04.10.2019

Županija

Razvojna agencija i EDIC predstavljaju Sporazum između EU i bloka južnoameričkih država

U organizaciji Javne ustanove Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije danas se u Karlovcu održava manifestacija „MerKAsur“ kojom se obilježava potpisivanje sporazuma između Europske unije i bloka južnoameričkih država o slobodnoj trgovini. Sporazum je potpisan nakon 20 godina pregovaranja i trebao bi otvoriti prostor uspostavi jednog od najvećih svjetskih tržišta na području slobodne trgovine. Europska komisija u suradnji s EDIC Karlovac i Razvojnom agencijom na ovaj način želi predstaviti i približiti mogućnosti koje pruža ovaj Sporazum tako da je s tim ciljem i organizirana ova manifestacija.

Baratam podatkom da u Karlovačkoj županiji imamo preko pet tisuća OPG-ova, preko 1.800 obrta te preko dvije tisuće drugih gospodarskih subjekata što označava jedan prilično značajan i snažan potencijal. Naravno da oni nisu svi u ovom trenutku kapaciteta za takvo tržište, odnosno izvoz, ali zato  definitivno u ovoj pripremnoj fazi, važno im je prenijeti tu informaciju kako bi imali određeno vrijeme za pripremu. Govorimo o tržištu od 260 milijuna novih kupaca koji  onda zajedno s onima iz Europske unije čine skoro 780 milijuna kupaca, izjavio je zamjenik ravnatelja Agencije Krunoslav Kralj.

O važnosti predstavljanja Sporazuma, prvog u Hrvatskoj, više je rekla Judita Cuculić Župa iz predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

To je ogromno tržište, peti najveći trgovinski blok u svijetu i izuzetno zatvoreno tržište. Ovaj povijesni iskorak koji smo napravili sa Sporazumom, naravno treba proći ratifikaciju, a njime će naši gospodarstvenici imati ogromne prilike. Njime se ogromne prilike otvaraju našim izvoznicima, imat  će pristup tržištu, javnim nabavama, moći će lakše osnivati društva i pružati usluge; tako da ukoliko žele i mogu, doista imaju velike prilike. U šestom mjesecu ove godine postignut je politički dogovor i sada se usuglašavaju pravni tekstovi; kada se usuglase onda idu u Vijeće i Parlament EU-a. Tada se odlučuje hoće li trebati provesti cijeli  ratifikacijski postupak u svim parlamentima ili će moći tada završiti i odmah stupiti na snagu. Moje osobno očekivanje  je da će trebati proći cijeli ratifikacijski proces zato što je ovaj Sporazum puno širi od samog trgovinskog sporazuma i sve bi trebalo trajati barem dvije godine. Zašto se već sada predstavlja? Zato što ljude treba pripremiti za sve ono što Sporazum pruža.

Ovo je prilika i za Karlovačku županiju, mišljenja je župan Damir Jelić.

Mi dijelimo drugo mjesto među izvoznim županijama i s obzirom da imamo 124 posto pokrivenost izvoza uvozom. Zamislite da Hrvatska izvozi 24 posto više nego što uvozi, bila bi to „bajka blagostanja”. Koliko smo mi „bajka“ kao Karlovačka županija o tom potom, ali s tim rezultatima živi se ovako kako se živi, izjavio je župan.

Tijekom dana u šatoru postavljenom na Trgu Matije Gupca predstavit će se gospodarstvenici, izvoznici s prostora županije, a nakon svečanog otvaranja održat će se okrugli stol na temu „Prednosti sporazuma EU i Mercosura” na kojem će sudjelovati predstavnici Europske komisije u Hrvatskoj, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, predstavnici Hrvatske gospodarske komore te strani gospodarstvenici koji posluju u Hrvatskoj. Uz to predviđeni su i brojni kulturni i zabavni sadržaji koje građani mogu popratiti. (m.m.)