Prvi Karlovački

U Karlovačku županiju stiže 100 milijuna bespovratnih kuna, ugovore svečano dodijelio ministar Pavić

Autor: Ksenija Begović

26.06.2020

Karlovac

Ovaj ulazak Karlovca u ITU mehanizam je jedan od najvećih koraka Karlovca u razvojnom smislu, zaključio je gradonačelnik Mandić

U Karlovačkoj županiji danas je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić potpisao i svečano uručio ugovore gradovima i općinama ukupne vrijednosti veće od 100 milijuna kuna. Radi se o bespovratnim nacionalnim i europskim sredstvima.

Gradu Karlovcu uručena je Odluku o odabiru područja Karlovca kao područja za provedbu ITU mehanizama i odluka za provedbu i sporazuma o obavljanju delegiranih i s njima povezanih zadaća u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Posebice mi je drago i čestitam gradonačelniku Karlovca da je grad Karlovac postao dio obitelji ITU gradova. Ukupno do sada, u mandatu ove Vlade ugovorenost smo povisili s devet na 95 posto, isplaćenost s jedan posto na 37 posto, a projekti koje smo danas potpisali upravo govore koliko je bitan regionalni razvoj. S ovih 100 milijuna kuna županija prelazi tri milijarde kuna ugovorenosti. Za grad Karlovac ovo znači da će biti novi vrelovod, da će biti Centar Nikola Tesla i uređenje Kina Edison. Nismo zaboravili ni Ozalj ni Dugu Resu. Bitno je da je to ITU mehanizam za ovo financijsko razdoblje, a da već slijedeće godine ide novi tako da možemo očekivati dodatna sredstva i za vas, rekao je ministar Pavić.

Ocijenio je da Karlovačka županija spada u uspješnije po korištenju europskih sredstava s obzirom na vrijednost ugovorenih projekata od tri milijarde kuna.

Ovaj ulazak Karlovca u ITU mehanizam je jedan od najvećih koraka Karlovca u razvojnom smislu, zaključio je gradonačelnik Mandić.

Mi smo išli s projektima koji već imaju građevinske dozvole i u tom kontekstu se spominje i kino Edison. Što se tiče kina Edison očekujem kroz nekih pet do šest mjeseci da će se zaista to zahuktati. Mi sami ne bi mogli bez ovog mehanizma financirati obnovu kina. Posebno je važno da smo s ovom odlukom ITU grad i u novoj financijskoj perspektivi i već sad imamo pripremljene, u jednom dijelu i gotove projekte. Prije svega vezano za promet, Karlovac, Ozalj i Duga Resa. Radi se o integriranom projektu koji uključuje prijevoz među ova tri grada, gdje smo uključili i obnovu infrastrukture i jednu višu razinu usluge, da to budu električni autobusi, posebne autobusne stanice…, dodao je gradonačelnik.

Uz kino Edison dio je novca namijenjen i za obnovu vrelovoda, a gradonačelnik je istaknuo da žele obnovljene vrelovode spojiti na geotermalne potencijale. Grad očekuje podršku buduće Vlade oko troškova istraživanja. Dodao je da uz ugovor za Aglomeraciju, vrijedan 420 milijuna kuna, s ugovorima za vrelovode i kino Edison Karlovac ima ugovoreno više od 500 milijuna europskog novca, a trenutačno je u provedbi 120 milijuna kuna vrijednih europskih projekata.

Prije dolaska u Karlovac ministar Marko Pavić potpisao je ugovore i u Slunju gdje je predstavljen Intervencijski plan, vrijedan 150 milijuna kuna.

Intervencijski plan se odnosi na grad Slunj i šest okolnih općina, Cetingrad, Krnjak, Plaški, Saborsko, Rakovica i Vojnić. Oni su na udaru i migrantske krize i taj, od Domovinskog rata, opustošeni kraj naprosto do sada, do ovog Intervencijskog plana nije imao snažnu injekciju s nacionalne i europske razine da ga možemo podići na noge. Ne da trči, nego da ga barem podignemo na noge, naglasila je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin.

Ona se osvrnula i na dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice te Programa podrške brdsko planinskim područjima.

Nacionalna sredstva iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice su sredstva koja žiteljima znače onaj osnovni život. Ta jedna ravnoteža koja omogućuje ravnomjerniji razvoj na područjima koja su rijetko naseljena. Najviše se radi o uređenju nerazvrstanih cesta, to su neodržavana, devastirana područja ili makadam ceste, istaknula je zamjenica župana.

Autor: Ksenija Begović