Opća bolnica Karlovac organizirala se zajedno s ogulinskom bolnicom i zajedno mogu primiti 170 pacijenata, 130 Covid negativnih i 40 Covid pozitivnih bolesnika

U karlovačku bolnicu primljeno šest ozlijeđenih osoba, te dvoje Covid pozitivnih pacijenata iz sisačke bolnice

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Općoj bolnici Karlovac održan je večeras sastanak Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Sastanku prisustvovao uži dio Stožera, a ostali su bili uključeni putem internetske veze. Nakon sastanka održana je konferencija za novinare. Županica Martina Furdek Hajdin da se sve akcije prikupljanja pomoći stradalima u potresu moraju koordinirati sa Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije.

  -Nažalost, danas smo svjedočili ponovljenom potresu, koji smo osjetili i u Karlovačkoj županiji. Kao što znamo, najviše je pogođena Petrinja, kao i cijela Sisačko-moslavačka županija. I ovaj put pokazujemo da smo narod s velikim srcem. Imamo potrebu obratiti se javnosti kako bi upozorili sve lokalne stožere i sve koji organiziraju prikupljaju pomoć za stradale u potresu u bilo kojem obliku, da se mora raditi prema planu djelovanja, jer se nalazimo u kriznoj situaciji, kojom treba upravljati. Dakle, sve akcije, individualne i lokalnih stožera moraju se koordinirati sa Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije, koji će objedinjene podatke slati prema Nacionalnom stožeru. Nacionalni stožer civilne zaštite prikuplja resurse iz svih područja Hrvatske i iz drugih država, pa će jasno i vrlo učinkovito organizirati pomoć ugroženom stanovništvu i ugroženim naseljima, kazala je županica Martina Furdek Hajdin.

  Opća bolnica Karlovac organizirala se zajedno s ogulinskom bolnicom i zajedno mogu primiti 170 pacijenata, 130 Covid negativnih i 40 Covid pozitivnih bolesnika.  Ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antica istaknuo je da su aktivirane sve službe bolnice i kompletno osoblje.

  -Karlovačka bolnica spremna je naravno od trenutka potresa, tada smo aktivirali Krizni stožer bolnice i kompletno sve službe, sve liječnike i sve medicinske sestre kako bi bili spremni za prihvat svih mogućih bolesnika, odnosno pacijenata koji bi došli iz Sisačko-moslavačke županije, ali naravno sukladno protokolu i naputku s nacionalne razine, odnosno od Kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Znači, pratimo situaciju iz minute u minutu, rekao je Nikša Antica.

  Zamjenica ravnatelja Opće bolnice Karlovac dr. Mirjana Lončarić Katušin istaknula je da je u Opću bolnicu Karlovac primljeno šest ozlijeđenih osoba s težim ozljedama i dvoje Covid pozitivnih bolesnika koji su zbrinuti u respiratornom centru bolnice. Četvero ozlijeđenih je iz Gline, a dvoje je s područja Karlovačke županije i imaju iščašenja. Očekuje se još jedan bolesnik.

  -Bolnica je apsolutno dignula se na takozvanu zelenu razinu i omogućila funkcioniranje svih službi za primitak bolesnika. Naravno, pri tom smo se pripremili za zbrinjavanje dvije vrste bolesnika. To su bolesnici koji su traumatizirani, odnosno, oni nastavljaju svoje hospitalno liječenje, bilo da se radi o Covid pozitivnim ili Covid negativnim bolesnicima. Slijedom toga analizirali smo i evaluirali naše kapacitete i u skladu s funkcionalnom integracijom bolnica na području naše županije dogovoreno je sve s bolnicama u Ogulinu i Dugoj Resi. Za sada smo zaprimili šest bolesnika, koji su traumatizirani s težim ozljedama, ali izvan životne opasnosti i dvoje Covid pozitivnih bolesnika, koji su zbrinuti u našem Covid respiratornom centru. U tijeku je priprema za prijem još jednog bolesnika. Bolnice naše županije sa svojim kapacitetima i ljudskim resursima spremne su za prihvat novih stradalih. U karlovačku bolnicu primat ćemo teže bolesnike, a manje ugroženi idu u ogulinsku bolnicu, istaknula je dr. Mirjana Lončarić Katušin.

  Na pressici je rečeno da je na području Karlovačke županije oštećeno trideset objekata, u Karlovcu 28, te po jedan u Dugoj Resi i Lasinji.