Nastavlja se provedba projekta „Zaželi – prevencija institucionalizacije“

U Karlovačkoj županiji skrb će dobiti 782 korisnika, a posao 122 osobe

VIŠE IZ RUBRIKE

EU projekt

Za provedbu je projekta „Zaželi“ ukupno povučeno oko 5,6 milijuna eura

Društvo Crvenog križa Karlovačke županije nastavlja s provođenjem projekta  „Zaželi – prevencija institucionalizacije“. Ovo je četvrti poziv provedbe projekta, rekla ja danas na konferenciji za novinare ravnateljica županijskog Crvenog križa Branka Hastor.

U ovoj fazi provedba projekta trajat će tri godine, od travnja ove do travnja 2027. godine, ukupna vrijednost projekta je nešto manje od 1,5 milijuna eura, 85 posto projekta je financirano iz Europskog socijalnog fonda plus, a 15 posto sredstava dolazi iz Državnog proračuna RH. U ovoj fazi projektom će biti obuhvaćeno 192 korisnika, starijih od 65 godina i odraslih osoba s invaliditetom, a bit će zaposlene 32 osobe.

-Usluga potpore i podrške uključuje mjesečni paket kućanskih i higijenskih potrepština, organizaciju prehrane, pomoć u pripremi obroka, nabavu hrane, obavljanje raznih kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljavanja drugih svakodnevnih potreba, podršku kroz razgovore, druženja, pomoć u društvenim aktivnostima, pomoć kod komunikacije s liječnikom, Hrvatskim zavodom za socijalni rad i ostalima, naglasila je Hastor.

Do sada je projekt Zaželi bio namijenjen isključivo zapošljavanju ženskih osoba koje su dugotrajno nezaposlene, u dobi od 50 godina i starije, a novina je da će od sada putem projekta posao moći dobiti i muškarci radi lakšeg obavljanja težih fizičkih poslova.

-Na ovaj četvrti poziv „Zaželi“ društva Crvenog križa na području Karlovačke županije zajedno sa županijskim projektom ukupno će zaposliti 122 osobe, a minimalno 782 korisnika će dobiti uslugu pomoći i podrške, a ukupno smo povukli nešto biše od 5,6 milijuna eura, dodala je Branka Hastor.

Od prve faze provođenja projekta „Zaželi“ uključujući i ovu fazu na području Karlovačke županije 385 osoba je zaposleno, 2.551 korisnik je primio i primit će pomoć, a društva Crvenog križa koja djeluju  na području Karlovačke županije ukupno su povukla osam milijuna eura.

Ispred Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na današnjoj je konferenciji  bila načelnica Sektora za praćenje, vrednovanje i informiranje, Ivana Matošin.

-Ova četvrta faza je kroz pregovore s Europskom komisijom osigurala oko 100 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda, ali uz podršku Vlade RH kroz prosinac i tijekom siječnja ove godine su donesene odluke o povećanju financijskih sredstava, što kroz Europski socijalni fond što iz Državnog proračuna jer smo zaprimili zaista veliki broj projektnih prijedloga i prijava te su šestom odlukom sredstva ukupno povećana na 496 milijuna eura kako bi se pokrile sve prijave i osigurala podrška i kontinuitet ovog pozivam, rekla je Matošin, kao i da je  sklopljeno je 517 ugovora.

Partner u projektu je Hrvatski zavod za zapošljavanje, a zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ivana Mehle istaknula je kakve je rezultate do sada imao projekt Zaželi.

-Naša ciljana skupina su nezaposlene osobe i da bi osigurali pristup tržištu rada svim onima koji samostalno ne mogu do posla upravo su do sada samo žene bile ciljana skupina za uključivanje u ovaj projekt. To znači da je 24 tisuće žena kroz tri faze u ovaj projekt uključeno međutim u ovoj četvrtoj fazi otvara se mogućnost i muškim osobama da se zaposle. Očekujemo da, po sklapanju svih ugovora, kroz četvrtu fazu bude ukupno zaposleno 30 tisuća osoba, napomenula je Mehle.

Županica Martina Furdek Hajdin kazala je da je ovaj projekt ponudio rješenje za zapošljavanje žena u dobi iznad 50 godina, ali i za brigu o starijima.

- Zahvaljujem svima koji ste prepoznati dobrobit ovih projekata, to je u ovom zadnjem pozivu 19 ugovora, dakle društvima Crvenog križa, općinama i gradovima i udrugama, a Karlovačka županija je jednoj udruzi i aktivni partner u projektu. U Županiji imamo 20 posto i više stanovnika koji su 65 godina i stariji, a na ovaj način ta populacija nije ostavljena samom nego dobiva kvalitetnu skrb, naglasila je Furdek Hajdin.