Prvi Karlovački

U KA-županiji u prvih sedam mjeseci 8 posto više dolazaka i noćenja turista

17.07.2019

Županija

Tradicionalno najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, slijede ih oni iz Hrvatske, dok su na trećem mjestu gosti iz Republike Koreje

Najnoviji podaci Turističke zajednice Karlovačke županije, ažurirani s jučerašnjim danom,  govore da je u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježeno 8 posto više dolazaka i noćenja turista u Karlovačkoj županiji u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Bez obzira na brojne medijske objave da je ove godine znatno manje gostiju brojke u e-Visitoru pokazuju lagani porast od nekih 8 posto; i u dolascima i u noćenjima. Prema tome, nemamo biti razloga nezadovoljni, kaže nam direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Karlovačke županije Dina Begić.

Nešto drugačiji podaci su oni, vezani samo za dosadašnji dio mjeseca srpnja, prošle i ove godine.

Ako uspoređujemo podatke samo za sedmi mjesec ove i prošle godine, onda možemo reći da smo na razini 2018. godine, znači isto kao i prošle godine.

Najviše noćenja, očekivano,  ostvareno je kod privatnih iznajmljivača, dodaje Begić.

Ako gledamo prema vrsti objekata u kojima turisti borave, onda je tu već tradicionalno da su najzastupljeniji objekti u domaćinstvima, odnosno da je najviše noćenja realizirano kod privatnih iznajmljivača. Iza toga dolaze kampovi i na trećem mjestu su hoteli. To je donekle i logično jer je i najviše smještajnih jedinica, odnosno kreveta imamo u kampovima i u objektima u domaćinstvima.

Posebno je interesantno promatrati i zemlje iz kojih dolaze turisti.

Za prvih sedam mjeseci ove godine, već tradicionalno najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, na drugom mjestu su gosti iz Hrvatske što posebno veseli, dok su na trećem mjestu gosti iz Republike Koreje. U dolascima značajni rast ima samo Republika Koreja i to za nekih 12 posto, dok Nijemci i Hrvati koji inače ostvaruju najveći broj noćenja imaju ukupno porast od nekih 4 posto, istaknula je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Karlovačke županije Dina Begić. (m.m.)