Prvi Karlovački

U jučerašnjoj pravoj filmskoj potjeri nakon pucnjave privedeni poznati kriminalci

11.01.2019

Crna kronika

Prilikom uporabe vatrenog oružja, policijski službenici niti u jednom trenutku nisu doveli građane u opasnost, nije bilo ozlijeđenih osoba, a  što se tiče uporabe sredstava prisile, postupili su zakonito i opravdano, istaknuo je Romano Benković, voditelj Službe kriminalističke policije PU karlovačke

Pet policijskih službenih vozila i devet policijskih službenika sudjelovalo je u jučerašnjoj pravoj filmskoj 20-minutnoj potjeri karlovačkim ulicama za vozilom zagrebačkih registarskih oznaka pri čemu je došlo do uporabe vatrenog oružja od strane policijskih službenika.

O događaju koji je izazvao veliki interes javnosti danas je održana konferencija za novinare u Policijskoj upravi karlovačkoj.

Jučer oko 19 sati policijski službenici kriminalističke policije PU karlovačke u gradskoj četvrti Zvijezda uočili su vozilo zagrebačkih registarskih oznaka koje se povećanom brzinom kretalo po tom dijelu grada. Policijski službenici sustigli su vozilo te dali svjetlosni signal da se zaustavi što je vozač i učinio. Nakon izlaska policijskih službenika iz službenog vozila, vozač zaustavljenog vozila naglo je startao s vozilom i dao se u bijeg. Policijski službenici s upaljenim svjetlosnim signalima krenuli su u potjeru za njim, a vozač je odbijao zaustaviti vozilo te nastavio bježati u pravcu gradske četvrti Luščić kojom prilikom se kretao prometnim trakom namijenjenim za vozila iz suprotnog smjera i na taj način ugrožavao druge sudionike u prometu. U gradskoj četvrti Rakovac, navedeni vozač namjerno skreće ulijevo kako bi s kolnika prema betonskom stupu izgurao policijsko vozilo čime je neposredno doveo u opasnost živote policijskih službenika, te je zbog odbijanja napada policijski službenik kroz prozor iz službenog vatrenog oružja ispalio upozoravajući hitac u zrak, istaknuo je Romano Benković, voditelj Službe kriminalističke policije PU karlovačke

Nakon toga, također u četvrti Rakovac, navedeno osobno vozilo nastavlja bijeg te se kreće izravno prema obilježenom službenom vozilu koje mu je dolazilo u susret i kojom prilikom su policijski službenici  radi izbjegavanja direktnog sudara bili prisiljeni naglo skrenuti u stranu. U gradskoj četvrti Novi Centar ponovno je, kako navodi Benković, ugrozio policijske službenike i nastavio se kretati nogostupom gdje je izravno životno ugrozio pješake.

-Tijekom potjere, u gradskoj četvrti Dubovac ponovno je došlo do ugrožavanja života policijskih službenika, ali i ugrožavanja ostalih sudionika u prometu, te je policijski službenik iz službenog vatrenog oružja ponovno ispalio upozoravajući hitac u zrak i dva hica u pravcu pneumatika vozila u bijegu s ciljem onemogućavanja daljnje vožnje. Nakon toga, nad 41. godišnjim vozačem i 48. godišnjim suvozačem uporabljena su sredstva prisile, tjelesne snage i sredstva za vezivanje nakon čega su privedeni u službene prostorije na kriminalističko istraživanje, kazao je. Naglasio je i kako prilikom uporabe vatrenog oružja, policijski službenici niti u jednom trenutku nisu doveli građane u opasnost, a tijekom policijskog postupanja nije bilo ozlijeđenih osoba, a  što se tiče uporabe sredstava prisile, postupili su zakonito i opravdano. Tijekom bijega, vozač osobnog automobila počinio je niz prometnih prekršaja, između ostalog i prolazak kroz crveno svjetlo na ukupno četiri raskrižja, a do sada provedenim krim istraživanjem utvrđeno je da je za njim bila raspisana i potraga zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iznude. S ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti ovog nastalog događaja, kriminalističko istraživanje se, kako ističe Benković, nastavlja. Rekao je i kako su navedene osobe otprije poznate policiji, pogotovo karlovačkoj, a u više slučajeva dovodili su ih u sumnju da su počinitelji više različitih kaznenih djela, uglavnom iz područja imovinskog kriminaliteta. (sl)

Foto: I. Čepurkovski