"Festival kaskaderstva - 3,2,1 akcija!"

U Hrvatsku stižu filmski heroji

VIŠE IZ RUBRIKE

Kreće događaj kakav postoji samo u Americi, ali od sada ga imamo i mi!

Ovo nemate priliku gledati svaki dan, stoga nemojte propustiti Festival kaskaderstva

"Festival kaskaderstva - 3,2,1 akcija!" – kreće u Hrvatskoj! Filmski heroji koji daju život akcijskim scenama dolaze 24. i 25. svibnja, u Karlovac i Dugu Resu. Okupljanje u dugoreškom Amfiteatru je u petak od 16 sati.

Događaj će po prvi put u Hrvatskoj, a i šire, jer izvan SAD-a sličan gotovo da i ne postoji, publici omogućiti uvid u svijet kaskaderstva. Festival organizira Kino Edison u suradnji s jednim od najiskusnijih hrvatskih kaskadera, Željkom Matovinom.

-Riječ je o jedinstvenom događaju s obzirom na to da nigdje izvan Sjedinjenih Američkih Država ne postoji događaj posvećen profesiji bez koje neki od najvećih filmova ne bi bili to što jesu, istaknuo je idejni začetnik Festivala i jedan od organizatora kaskader Željko Matovina, gostujući u programu Prvog karlovačkog.

Atraktivne akcijske scene odigravat će se pred očima posjetitelja. Kaskaderi će pokazivati vratolomije, skokove s visine, zapaljenje, koreografirane borbe, padove i kaskade s motornim vozilima. Također, govorit će o tome kako se postaje kaskader i kako izgledaju njihovi životi.

- Sve kaskade izvodit će uvježbani profesionalci, pa  iz sigurnosnih razloga posjetitelji ih nikako ne bi trebali pokušavati samostalno izvoditi, upozorio je Matovina.

Sudjelovat će 17 kaskadera, a dodjeljivat će se i nagrade „Pegaz“ za najbolju kaskadu u muškoj i ženskoj kategoriji.

Na Festivalu će sudjelovati i trostruki dobitnik svjetske kaskaderske nagrade "Taurus" Carl Stück iz Njemačke te kaskaderski koordinator i akcijski producent Rok Cvetkov iz Slovenije, koordinator kaskadera i pomoćni redatelj akcijskih filmova Darko Tuškan, kao i kaskaderski koordinator i glumac Goran Stjepanović iz Hrvatske. Oni će uz redatelja Kristijana Milića činiti i stručni žiri koji će odlučivati o nagradama.

- To su ljudi koji su svoj doprinos dali filmovima 'Matrix', 'Nemoguća misija', 'Liga pravednika', 'Ulični borac', 'Utrka života', 'Dunkirk', 'Dobar posao u Šangaju', 'Schindlerova lista', 'Patriot', 'Plaćenici', 'Igra prijestolja', 'Cobra 11' te brojnim drugim naslovima.

Uz neposredni kontakt s izvođačima, publika će doživjeti nesvakidašnje iskustvo i pravu filmsku čaroliju. Pokrovitelji Fesivala kaskaderstva su Grad Karlovac, Karlovačka županija i Turistička zajednica Karlovca.

Program festivala možete pronaći na njihovoj web stranici, a više informacija možete dobiti i na Facebook te Instagram stranici "Festivala kaskaderstva - 3,2,1 akcija!"

Zbog zahtjevnosti izvođenja kaskaderske točke se neće moći ponavljati,  pa dođite na vrijeme kako ne bite propustili atraktivne filmske kaskade.