Prvi Karlovački

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata 71 novi slučaj, jedna osoba preminula

Autor: Miloš Milovanović

29.07.2020

Koronavirus

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije je izvijestio da je u protekla 24 sata u Hrvatskoj zabilježen 71 slučaj novooboljelih osoba od Covida-19.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da su trenutno aktivna 754 slučaja, a od početka pandemije ukupno ih je bilo 4.993.

Ukupno je do danas testirano 115.722 osobe, a u protekla 24 sata njih 1.632. U bolnici su 132 osobe, od toga ih je osam na repsiratoru. Prosječna dob oboljelih je 46,9 godina. Do danas se oporavilo 4.099 osoba, dok ih je u protekla 24 sata iz bolnice otpušteno 11. Nažalost jedna osoba je preminula. Radi se o muškarcu koji je umro u KBC-u Osijek, kazao je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capakrekao je kako su nova žarišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Novooboljeli su vezani za svadbu koja je bila na području Hrvaca, i vezano za sprovod i karmine u Imotskom, rekao je Capak.

Kazao je da je određeni broj zaraženih u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji vezan za momačku večer u Cerni i za jedno vjenčanje u Našicama.

Vjenčanje se preselilo u drugu županiju nakon što je lokalni stožer odlučio da se u Vukovarsko-srijemskoj županiji ograniči broj sudionika na svadbama, rekao je Capak.

Jedno od novinarskih pitanja bilo je i o rezeviranim cjepivima za Hrvatsku. Ministar  Beroš je rekao kako za sada još ništa nije plaćeno, ali se Hrvatska pridružila nekim inicijativama koje nisu financijski obvezujuće.

Ministar Božinović rekao je kako je Nacionalni stožer civilne zaštite RH zakonito osnovan odgovarajući na pitanje o kritikama predsjednika RH Zorana Milanovića koji govori da Stožer nije ustavan.

Nacionalni stožer je dobio ovlasti da donosi odluke za provedbu mjera koje se donose u suradnji S HZJZ-om i Ministarstvom zdravstva, a koje su pod stalnim nadzorom Vlade, istaknuo je Božinović.

Bilo koji od događaja, recimo Sinjska alka, mi možemo dati okvir mjera, ali se to može promijeniti u roku 24 sata. Ako promjena bude, nadamo se da bi ih bilo na bolje, treba brzo reagirati, rekao je Božinović.

Ovo tijelo se temeljem znanja, epidemioloških preporuka i znanosti bavi ovim pitanjima, pokušavamo donijeti odluke i balansirati da ne stane gospodarstvo, da ne stane turizam. A turizam u Hrvatskoj je šampion u Europi, i ne samo u Europi. Sve što radimo komuniciramo s građanima, kaže ministar.

O glazbenim menadžerima koji se žale da su samo od jednog županijskog stožera dobili pozitivno rješenje za okupljanja veća od 1000 ljudi, Božinović kaže kako nije dobio takvu informaciju.

Mi komuniciramo sa svima kojih se to tiče. Neke stvari u ovakvim uvjetima epidemije nisu moguće, koncerti su za 2020. i 2021. godinu praktički otkazani, SAD ih je otkazao i za 2022. godinu. Izvan ovoga ne vidim niti jedan racionalni prijedlog kako nešto organizirati bolje, kaže Božinović.

Ističe da nema represija da bi se išlo za time da se nekome ograničavaju prava.

Pravo na život i pravo na rad je ono čime se vodimo, ističe Božinović.

U jednoj organizacijskoj jedinici Ministarstva vanjskih poslova je četvero oboljelih, potvrdio je Krunoslav Capak.

Ministri Božinović i Beroš  te Krunoslav Capak rekli su da su skinuli aplikaciju Stop COVID-19.