Prvi Karlovački

U Hrvatskoj dvoje novooboljelih, tri dana nema preminulih osoba

18.05.2020

Koronavirus

Nacionalni stožer civilne zaštite nakon dvodnevne stanke danas je održao konferenciju za medije na kojoj su izneseni najnoviji podaci o broju zaraženih osoba koronavirusom.

Danas je 84.  dan od pojave virusa. Imamo  dvoje novooboljelih i ukupno 2.228 slučajeva. Testiranih je 54.820, ukupno 943 u posljednja 24 sata. Već tri dana nema preminulih. Ukupno oporavaljenih je 1946, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na pitanje novinara o situaciji u domovima za starije, Krunoslav Capak je rekao da su, s obzirom na dobru situaciju, ocijenili  da mogu malo relaksirati mjere u smislu da se mogu donositi stvari štićenicima i kratko ih posjetiti.

Smatramo da je situacija povoljna i da si možemo priuštiti da te mjere popustimo. Za sada nema negativnih informacija s terena, rekao je Capak.

Što se tiče mjera u školama, Capak je rekao da su razgovarali s Ministarstvom da modificiraju određene elemente, no javnost će obavijestiti kad se postigne dogovor.

Novinare je zanimalo kakva bi epidemiološka situacija trebala biti da se ukine mjera zabrane rada nedjeljom, Capak je rekao da je situacija sada izuzetno povoljna, ali da još uvijek treba pričekati da se vidi gdje su izvori zaraze.

U ovom trenutku je za to rano, rekao je Capak.

Medije su obišle fotografije prepunih vlakova i autobusa.

Epidemiolozi nisu odgovorni za nadzor drže li se organizatori naših uputa. Stvari trebaju prelaziti na vlasnike i građane, a ne na epidemiologe. Računamo na svijest naših građana i na one koji od toga žive, da će to organizirati na način da se koronavirus ne može prenijeti, kazo je Capak.

Stožer je razgovarao i o dopuštanju rada sajmova, ali to ipak još nije došlo na dnevni red.

Na pitanje o zaraženim putnicima sa zrakoplova na letu iz Frankfurta, Capak je rekao da je od 105 ljudi koji su ostali u Hrvatskoj, 14 pozitivnih,  a 80 ih je negativno.

Devet je povratnika iz Švedske, ostali su bili putnici u zrakoplovu. Čekamo 8 rezultata iz Splita, jedan je iz Bjelovara i Šibenika. Nakon toga će biti poznati svi rezultati, izvijestio je Capak.

Ne može tvrditi tko je bio izvor zaraze.

Najvjerojatnije se piloti nisu zarazili od putnika, nego na neki drugi način. Uzeta im je detaljna anamneza, odgovorio je Capak.

Povratnici iz Švedske su se zarazili u Švedskoj, jedan se također zarazio u inozemstvu, a za dvoje još ne znaju, ali je moguće da su se zarazili u zrakoplovu, rekao je Capak.

Božinović je na kraju konferencije za novinare rekao da još ne znaju kada će organizirati iduću, te da će o tome “blagovremeno izvijestiti” javnost.