Prvi Karlovački

U Hrvatskoj 963 oboljela od koronavirusa, dobro se držimo, ali opuštanja ne smije biti

Autor: Renata Benković

01.04.2020

Koronavirus

U Hrvatskoj je zasad zaraženih  963 koronavirusom, što je  96  novih slučajeva zaraze u protekla 24 sata, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Provedeno je  7680 testiranja, u protekla 24 sata njih  665 .

Broj preminulih osoba i dalje je šest, a  73  osobe su ozdravile. Na respiratoru je ukupno  34 bolesnika.

Prosječna dob je zaraženih je 48,27 godina.

Drago nam je što se za sada dobro držimo, ali to nije razlog za opuštanje jer opuštanja ne smije biti, rekao je Beroš. Ne znamo u kojoj smo fazi utakmice, je li ovo prvo poluvrijeme, drugo… igrat ćemo i produžetke, ako treba. Opuštanja nema i ne smije ga biti, i dalje moramo striktno provoditi mjere. Igramo utakmicu protiv koronavirusa za zdravlje cijele nacije. O porastu broja zaraženih ministar Beroš kaže da je današnji veći porast zaraženih rezultat i pojačanog testiranja.

Porast znači da se moramo pridržavati mjera. Potvrdio je da se u izradu podloga za testiranje uzoraka uključio Imunološki zavod.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da 21.071 osoba u samoizolaciji. Preko tisuću zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji, a 53 liječnika su pozitivna.

Polako se pojavljuju i pozitivna djeca, no sva su s blagim simptomima, rekla je ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić. U Infektivnoj klinici 18 je pacijenata na respiratoru. Ostali su blaže ili srednje teški, a ima nekih koji su na granici i čini se da će se stanje pogoršati. Ima i bolesnika koji su na respiratoru kojima se stanje poboljšalo. Sva djeca su lakše oboljela.

E-propusnice koristit će se od 6. travnja, kazao je Davor Božinović.

Dosad je evidentirano više od 6700 pokušaja napuštanja mjesta prebivališta. Policija nije izricala kazne, osim u stotinjak slučajeva osobama koji su imali mjere samoizolacije.

– Mijenja odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta na način da se mijenja način izdavanja propusnica.

-Propusnice će se izdavati na rok od 1 do 14 dana, ovisno o razlogu za koji se izdaju. Ako netko od izdavatelja neće biti u mogućnosti izdati, to će učiniti Ravnateljstvo civilne zaštite. Svi koji su dosad izdali propusnice dužni su sve propusnice zamijeniti e-propusnicama do 5. travnja. Od 6. travnja napuštanje mjesta boravka bit će moguće samo uz e-propusnice

U ovom trenutku dobro stojimo. Ne znamo u kojoj fazi naše utakmice jesmo, ali ono što je sigurno i što znamo je da ako treba igrat ćemo produžetke. To treba značiti da opuštanja nema i ne smije biti. Moramo i dalje striktno provoditi mjere i odgovorno se ponašati jer je to najbolji način da spriječimo širenje infekciji.

Situacija s ilegalnim migrantima se smirila nakon ograničenja putovanja pa je krijumčarima onemogućeno djelovanje, kaže ministar Božinović i na kraju današnje konferencije za novinare Nacionalnog stožera posebno zahvalio socijalnim radnicima, osobama u domovima za stare, djecu i poteškoćama. Kaže da održavaju sustav socijalne skrbi stabilnim.