Prvi Karlovački

Županijski HDZ i Karlovačka županija oštro osuđuju devastaciju biste dr. Franje Tuđmana u Ogulinu

Autor: Sunčica Laić

17.10.2020

Politika

Molim sve građane da ovakve oblike vandalizma osude i da se sustegnemo od širenja od bilo kakvih oblika mržnje, poručuje Nada Murganić, v.d. predsjednice ŽO HDZ-a*Iz Karlovačke županije poručuju kako vjeruju da će nadležne institucije uspjeti pronaći i sankcionirati počinitelje ovog vandalizma.

Nakon što je sinoć devastirana bista dr. Franje Tuđmana u Ogulinu, taj čin oštro su osudili u Županijskom HDZ-u i u Karlovačkoj županiji.

-Sinoćnji napad na spomenik dr. Franje Tuđmana napad je na vrijednosti koje on predstavlja, a rezultat je učestalog iskrivljavanja suvremene povijesti i neutemeljene retorike pojedinih aktera. Nažalost, već smo imali prilike čuti od ogulinskog gradonačelnika izjednačavanje Franje Tuđmana s Titom i Pavelićem, a njegovi gradski vijećnici prijetili su bacanjem Tuđmanove slike u rijeku Dobru. Pod vodstvom dr. Franje Tuđmana stvorena je moderna hrvatska država, izborena pobjeda u časnom i pobjedničkom Domovinskom ratu te diplomatska pobjeda u obliku mirne reintegracije. Hrvatska je pod njegovim vodstvom ušla u Ujedinjene narode i otvoren joj je put u euroatlantske integracije. Predsjednik Tuđman ustrajao je na pomirbi Hrvata kao temeljnoj odrednici ostvarenja državotvornog sna generacija. Žalosno je da danas u Ogulinu postoje skupine kojima smeta lik i djelo dr. Franje Tuđmana i kojima je ovakav primitivizam prihvatljiv. Jednako tako, pozivam sve da ne nasjedaju na ovakve provokacije i ne uvlače se u spiralu primitivizma i vandalizma, istaknuo je predsjednik GO HDZ-a grada Ogulina, Tomislav Lipošćak.

Ovaj čin oštro je osudila i v.d. predsjednice ŽO HDZ-a Karlovačke županije, Nada Murganić.

-Oštro osuđujem ovaj oblik vandalizma. Ovaj napad na spomenik našeg prvog hrvatskog predsjednika, utemeljitelja naše domovine, čovjeka koji je zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom poveo naš hrvatski narod u oslobodilački Domovinski rat zaista osuđujem. Osuđujem svaki oblik vandalizma i napad na simbole naših institucija Nažalost, ovih dana smo svjesni da je to itekako prisutno u našem društvu. Šaljem poruku svim našim građanima da su ovakvi napadi dokaz širenja mržnje i mogu biti vrlo opasni. Mogu dovesti u to da se ozljeđuju ljudi, da se gube životi. Molim sve građane da ovakve oblike vandalizma osude i da se sustegnemo od širenja od bilo kakvih oblika mržnje, poručuje Murganić.

Zamjenica župana koja obnaša dužnost župana Karlovačke županije Martine Furdek-Hajdin također se osvrnula na ovaj vandalski čin.

Karlovačka županija oštro osuđuje vandalski čin uništavanja biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji se dogodio sinoć u Ogulinu.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman imao je veliku ulogu u stvaranju neovisne Republike Hrvatske i zaslužan je za slobodu svih nas koji živimo u njoj. Pod njegovim vodstvom stvorena je i što je najvažnije oslobođena Republika Hrvatska od neprijatelja, zaslugom i borbom hrvatskih branitelja ujedinjenih pod hrvatskom zastavom i pod vodstvom dr. Franje Tuđmana. Danas hrvatski građani imaju Ustavom zajamčeno pravo izražavanja misli, ali to pravo nikako ne podrazumijeva uništavanje kulturnih vrednota, istaknula je Furdek Hajdin.

Iz Karlovačke županije poručuju kako vjeruju da će nadležne institucije uspjeti pronaći i sankcionirati počinitelje ovog vandalizma.