Prvi Karlovački

U Gradskom muzeju prezentirani rezultati podvodnog arheološkog rekognosciranja rijeke Korane

Autor: Miloš Milovanović

08.10.2021

Kultura

Ovogodišnje istraživanje bilo je fokusirano na donji dio rijeke Korane te je pronađena brončana bista nepoznatog autora

U Gradskom muzeju danas  je održana prezentacija ovogodišnjih rezultata podvodnog arheološkog rekognosciranja rijeke Korane.  Sam projekt rekognosciranja  karlovačkih rijeka je financiran od strane Ministarstva kulture i medija i traje već nekih desetak godina. Među najznačajnijim nalazima u dosadašnjem tijeku istraživanja je pronađeni rimski riječni brod. Istraživanje je rađeno 2019. godine u suradnji s francuskim kolegama.

Tijekom prošlogodišnjeg istraživanja, osim dosta keramike, pronađena je i cijev bedemske puške. Ustvari se radi o poligonalnoj željeznoj cijevi težine nekih 20-tak kilograma. Ronilac Tonči Maslov arheologe je uputio na još jedan nalaz i to starog pjeskarskog broda. Radi se o brodu dugom 16 i širokom oko 4 metra koji  je zanimljiv, prvenstveno zbog toga što takovi brodovi više ne plove po rijeci Kupi.

Nažalost, više nema ni majstora – brodograditelja s kojim bi se moglo razgovarati o samoj tehnici kako su građeni. U sljedećim godinama, arheolozi će dokumentirati ostatak samog plovila za kojeg smatraju da potječe iz razdoblja između dva rata ili neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

Ovogodišnje istraživanje bilo je fokusirano na donji dio rijeke Korane te je pronađena brončana bista nepoznatog autora i to na nekih 600 metara od zadnje kuće kod starog koranskog mosta.

Brončana skulptura se nalazila tri do četiri metra od obale i o njoj ne znamo baš puno jer prvim pregledom njenih dijelova nismo mogli naći potpis autora ili bilo kakvu oznaku radionice. Vidimo da se radi o mlađoj muškoj osobi od nekih 30-tak godina. Time što je izlivena u bronci, smatramo da je poginula. Prve su nam indicije bile da se radi o kraljevskoj obitelji, međutim usporedbom s nama poznatim kipovima, za sada nismo pronašli neku veliku sličnost. Zanimljivo je i to da je skulptura prerezana, naime glava joj je odvojena od samog trupa. Vidi se da je to napravljeno nekim termalnim postupkom kako bi se vjerojatno olakšalo nošenje. Skulptura je teška nekih 40 kilograma, a nakon čišćenja možda uspijemo naći potpis autora. Dosadašnjim pregledom literature bisti koje su bile izložene u Karlovcu, smatramo da nije niti jedna od njih. Možda se nalazila unutar kompleksa neke vojarne pa nije bila poznata širem krugu ljudi. Mislim da ćemo uspjeti pronaći koga ona predstavlja, rekao je na prezentaciji Krunoslav Zubčić, viši konzervator arheolog iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Inače, skulptura je pronađena prošlog petka, a odgovarajući na pitanje iz kojeg vremena datira Zubčić je kazao:

Zbog uniforme s visokom kragnom, smatramo da je više karakteristična za period između dva rata, odnosno za Kraljevinu Jugoslaviju ili možda za Austro – Ugarsku.

Na prezentaciji su prikazane i podvodne fotografije te video snimke brončane biste.

Osim skulpture u Korani je pronađena i vojna čuturica s ćiriličnim natpisom „45“, zatim porculanska posuda koja se vjerojatno koristila u njemačkoj vojsci te nekoliko komada klasične keramike.