Prvi Karlovački

U Gradskom muzeju Karlovac postavlja se “Modni laboratorij”

Autor: Leo Stakovic

14.11.2019

Kultura

Kako se suvremene tehnologije primjenjuju u prijektiranju modnih identiteta?

U organizaciji Gradskog muzeja Karlovac otvara se izložba pod nazivom “Modni laboratorij“. Radi se o izložbi modnog brenda I.G.O.R., koja će prezentirati autorsku suradnju Igora Dobranića i Ivane Žanko Barna te predstaviti primjenu suvremenih tehnologija u projektiranju modnih proizvoda i cjelokupnih modnih identiteta. 

Suvremena tehnologija digitalnog printa na tekstil omogućuje ne samo širi izbor likovnih elemenata u smislu boje i oblika, već i ukidanje ograničenja uzorkovanja što procese grafičkog oblikovanja tekstila i oblikovanja modnih rješenja čini snažnije zavisnima. 

Izložba “Modni laboratorij” prezentirat će jedinstvo likovnih i oblikovnih elemenata, ali isto tako i njihovu svojevrsnu dinamičku ravnotežu. Ne čudi stoga da je upotrijebljena koncepcija oblikovanja često korištena u kimono kroju i njegovim varijacijama, koji se čini najprikladniji za ovakav suvremeni pristup. Pažljivim odabirom elemenata, u smislu zastupljenosti volumena i pozicije te umjerenim dodavanjem ornamentacije, modni proizvodi autorskog dvojca Dobranić i Žanko Barna ističu se inovativnošću, u isto vrijeme ispunjavajući kulturološki zahtjev da modni izričaj bude dio konvencionalne društvene komunikacije, koja se ostvaruje u apstraktnim suptilnostima oblika, boje, kompozicije i dubine.

U sklopu izložbe bit će održana i jedinstvena radionica pod vodstvom Ivane Žanko Barna, koja će svim zainteresiranim srednjoškolcima pružiti mogućnost svojevrsne pripreme za prijemni ispit na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. 

Izložba će biti otvorena u petak, 15. studenog, u 19 sati u maloj dvorani Gradskog muzeja Karlovac i moći će se razgledati do petka, 6. prosinca 2019. godine.

Autor: Leo Stakovic