Sutra pred gradskim vijećnicima prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna

U gradskoj blagajni 8,6 milijuna eura više, u planu izdvajanje 420 tisuća eura za stradale u poplavama

VIŠE IZ RUBRIKE

Gradska blagajna

Bit će predloženo izdvajanje 420 tisuća eura inicijalnih sredstava za pomoć stradalim u poplavama, 300 tisuća za kuće, 120 tisuća za štete u poljoprivredi

Gradski proračun raste nakon prvog rebalansa za 8,6 milijuna eura ili 10,8 posto. Bit će predloženo izdvajanje 420 tisuća eura inicijalnih sredstava za pomoć stradalim u poplavama, 300 tisuća za kuće, 120 tisuća za štete u poljoprivredi. Najavljeno je danas u Gradskoj upravi.

Pročelnica za financije Lidija Malović iznijela koje su glavne stavke zbog kojih se povećava prihodna strana proračuna.

- Prihodi od poreza i prireza povećavaju se u ovom rebalansu za 2,4 milijuna eura. Iz proračuna Karlovačke županije očekujemo određena sredstva za sanaciju šteta od potresa prije svega se to odnosi na klizišta, propuste, zidove te nadoknadu sredstava koja smo imali za parking Nikola Tesla u prošloj godini, ali smo sredstva dobili u ovo godini. Povećavaju su značajnoj mjeri europska sredstva, najvećim dijelom za konstruktivnu obnovu objekata koja je već u tijeku. Iz europskih fondova očekujemo i zaostatke sredstava za kino Edison iz prošle godine.

Na prihodnoj strani proračuna, dodala je Malović, jedino smanjenje su sredstva Hrvatskih voda za projekt Karlovac 2 koja državno poduzeće nema u svom planu, a izostala su i sredstva Karlovačke banke za uređenje Modrušanovog parka. Povećava se i iznos kreditnih sredstava, ali ne radi se o novom kreditu već o neutrošenim sredstvima iz prošle godine.

S povećanjem prihoda do promjena je došlo i na rashodnoj strani proračuna, istaknula je još Lidija Malović te je pobrojala za koje su projekte usmjerena sredstva.

-Najveće su promjene na projektima konstruktivne obnove objekata; Muzeja, Gradske uprave, zgrade Kamoda, Hrvatskog doma, Mihalićeve kuće na Gazi. Novi projekt u ovom rebalansu je nogometno igralište NK Turanj u iznosu od 200 tisuća eura, a planirano je i povećanje troškova održavanja komunalne infrastrukture za oko 400 tisuća eura. Za uređenje vrtića Zadobarje i Banija osigurano je dodatnih 128 tisuća eura, za uređenje sportskih objekata 140 tisuća eura i za uređenje starog grada Dubovca oko 86 tisuća eura, rekla između ostalog pročelnica za financije.

Rebalansom je planirana i dokapitalizacija Gradske toplane i tvrtke Mladost. Rastu i rashodi za sport, radi povećanja plaća profesionalnim trenerima, a povećavaju se izdaci za vrtiće također radi rasta plaća.

Rebalans je pripremljen prije dva tjedna, međutim, zbog prošlotjedne poplave pred vijećnicima će se sutra naći i amandmani, a radi se o inicijalnim sredstvima za pomoći stradalima,  pojasnio je gradonačelnik Damir Mandić.

-Sutra ćemo ispred Ureda gradonačelnika ići prema Gradskom vijeću ići s amandmanom vezanim za 300 tisuća eura prije svega za pomoć ili podršku obiteljima kojima je poplavilo obiteljske kuće u nebranjenom području. Jednako tako ćemo ići s amandmanom od 120 tisuća eura prema Odjelu za gospodarstvo, gdje je i poljoprivreda, da osiguramo inicijativna sredstva pod stavkom pomoći kod šteta. Što se tiče proglašenja elementarne nepogode, prema ovom što smo do vidjeli od prošlog tjedna do danas izgledalo je da su se stvorili uvjeti za proglašenje elementarne nepogode, rekao je gradonačelnik.

Dodao da je Grad prema Županiji uputio preliminarnu obavijest, a kroz desetak dana trebali bi biti poduzeti i konkretniji koraci kad će imati preliminarne procjene šteta.

Na štetu nastalu u poplavama osvrnula se i zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić, ona je spomenula štete nastale na komunalnoj infrastrukturi, posebice ulegnuća i propadanja koja su se pojavila na Drežniku, od sinoć je jedno novo u blizini Tehničke škole (kod Džafera) te dva na Rakovcu. Ono kod Gavranovića je sanirano, a radi se ubrzano na sanaciji drugog.

-U ovo trenutku saniramo zaista u što kraćem mogućem roku. Interveniramo odmah, na terenu smo odmah. Ovim putem zahvaljujem svima koji maksimalno u svom području djelovanja daju doprinos da sve riješimo na najbrži mogući način. Primjerice uleknuće na Rakovcu u uobičajenim okolnostima zahtijevalo bi duže vrijeme i projektiranja i sanacije, ali zaista su se svi potrudili da iznađu tehnička rješenja da se na najbrži, najkvalitetniji i najsigurniji način osigura i građevina koja se nalazi u blizini uleknuća, rekla je Fočić.

Zbog čega je došlo do uleknuća i propadanja, dodala je Fočić, utvrditi će se kad budu napravljeni detaljni pregledi. Za pretpostaviti je, dodala je zamjenica, da su do problema doveli i potresi i poplave.