Gradilište u Zvonimirovoj ulici

U Grabriku se gradi novo parkiralište, imat će 91 mjesto

VIŠE IZ RUBRIKE

Lakše do parkinga

Završetak radova planiran je do sredine rujna

U Zvonimirovoj ulici u Grabriku gradi se parkiralište koje će imati 91 novo mjesto. Vrijedno je 300 tisuća eura, izvođač radova je tvrtka Arkada, a stručni nadzor obavlja tvrtka Inmark. Parkiralište bi, kako je rekla gradska pročelnica za gradnju i zaštitu okoliša Ana Hranilović Trubić, trebalo biti završeno do sredine rujna.

-Bit će izgrađena dva kolnika, jedan koji će spajati postojeće parkiralište s novim parkiralištem, a drugi će spajati novo parkiralište s Branimirovom ulicom. Bit će izgrađen nogostup te vertikalna i horizontalna signalizacija. Od komunalne infrastrukture izgrađena će biti oborinska odvodnja i bit će postavljena javna rasvjeta. Parkiralište će biti formirano u četiri niza i bit će hortikulturno uređeno, rekla Hranilović Trubić.

Na povećanju broja parkirališnih mjesta u gradu radi se ciljano već nekoliko godina, izgradnjom ovog parkirališta, rekao je gradonačelnik Damir Mandić, može se govoriti da je izgrađeno gotovo 300 novih mjesta.

-Nastojali smo povećati broj parkirnih mjesta uređujući prije svega postojeća parkirališta, a istaknuo bih parkiralište u Smičiklasovoj, na Rakovcu Teslin parking, parkiralište u Vatrogasnoj ulici, spomenuo bih i Vrazovu kao i Naselje Marka Marulića koje je nedavno završeno. Na taj način jesmo povećali broj parkirnih mjesta, ali definitivno u gradu imamo problem i nastojimo pronaći rješenje. U projektiranju je parkiralište u Ulici Pere Filipca na Gazi te parkiralište kod groblja Velika Švarča. Što se tiče Grabrika držimo da će ovo parkiralište „pokupiti“ jedan dio vozila jer stanari zaista nisu imali gdje parkirati. Nakon parkirališta slijedi, ove ili narednih godina, uređenje dječjeg igrališta tako da ovaj kvart dobije i vizualni i funkcionalni identitet, istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić.

Stalna potreba za većim brojem parkirališta, međutim, u određenim kvartova smanjuje zelene površine, a u Grabriku se zato planira i uređenje parka.

-Što se tiče ove lokacije ona je prostorno-planski upravo ovako zamišljena sa svim ovim zgradama. Možemo najaviti da ide novi park Grabrik, od Dječjeg vrtića Grabrik do željezničke pruge. On je dio ITU mehanizma, projekt će imati zelenu komponentu, pokušavamo naći rješenje da ga uklopimo u novi potez biciklističkih staza. S parkom Grabrik ćemo osigurati dio urbanog zelenila koji svaka gradska četvrt mora imati, zaključno je rekao Mandić.