Dr. Grba Bujević: Zahvaljujući automatskim vanjskim defibrilatorima prošle godine u cijeloj zemlji spašeno 17 ljudi

U Generalskom Stolu postavljen AVD uređaj

VIŠE IZ RUBRIKE

  Općina Generalski Stol od danas na zgradi tamošnje ambulante Doma zdravlja Duga Resa ima automatski vanjski defibrilator. Prilikom puštanja u rad uređaja, vrijednog 35 tisuća kuna, načelnik Općine Alan Halar je rekao.

  -Samim postavljanjem uređaja do dolaska hitne medicinske pomoći na mjesto nekog nemilog događaja, uvelike će se pomoći unesrećenoj osobi.

  Uređaj je nabavljen u sklopu nacionalnog programa „Pokreni srce – spasi život“ kazao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Nikša Antica i istaknuo da je uređaj jako bitan za svako mjesto u Republici Hrvatskoj, a  posebno za Generalski Stol s obzirom na njegovu udaljenost od Karlovca, odnosno Ogulina.

  Zadovoljstvo što je uređaj postavljen i u Generalskom Stolu, uz Žakanje,  Saborsko i  Lasinju, iskazala je i ravnateljica Hrvatskog zavoda za medicinu dr. Maja Grba Bujević.

  -To je projekt koji traje pune tri godine i ovom prilikom moram pohvaliti načelnika Općine zato što je iskazao za interes za postavljanje AVD-a. Zašto? Zato što interes malih općina nije velik. Jako se teško prepoznaje vrijednost toga da svakog časa možeš upotrijebiti uređaj koji će nekome spasiti život. Jako je važno i svi znamo da u roku od tri minute treba početi postupak oživljavanja, inače će stradati mozak, a to onda dovodi do invaliditeta i smrti. S obzirom da je u tri minute teško očekivati da Hitna može biti svagdje, na licu mjesta, pogotovo u područjima koja su zapravo daleko  od same centrale i od njihovih ispostava, zato je jako važno da svi znaju da je taj uređaj ovdje, da je dostupan od 0 do 24 sata i da se nalazi na ambulanti. Dodatno me veseli  i što se time poboljšava kvaliteta skrbi za pacijente liječnice koja radi u Generalskom Stolu.

  Iznijela je još jedan važan podatak vezan uz prošlogodišnje korištenje AVD-a na razini cijele zemlje.

  -Znamo da je prošle godine, zahvaljujući automatskim vanjskim defibrilatorima spašeno 17 ljudi.

  Rad uređaja je demonstrirao pomoćnik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Perica Vucelić, a  županijski pročelnik za zdravstvo Predrag Korać je najavio da će se s postavljanjem ovakvih uređaja nastaviti i dalje u manjim općinama Karlovačke županije. Uskoro će biti postavljen Plaškom, a dva takva uređaja već su postavljena i u gradu Karlovcu. Liječnica u tamošnjoj ambulanti Zdenka Barišić Marčac je naglasila da postavljanje uređaja uvelike  povećava kvalitetu rada, a obuku za rukovanje prošao je popriličan broj mještana. Među njima je Helena Živčić koja smatra da je odlična stvar što je uređaj postavljen u Generalskom Stolu. (m.m.)

  Foto: i.č.