Prvi Karlovački

U Galeriji Vjekoslav Karas izložba Dine Trtovca, neokrunjenog majstora akvarela i akrila

Autor: Sunčica Laić

21.12.2020

Kultura

Izložba ostaje otvorena do 31. siječnja iduće godine, a može se razgledati utorkom i četvrtkom od 8 do 16 sati, srijedom i petkom od 8 do 19 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati.

U Galeriji Vjekoslav Karas upriličena je izložba akvarela i akrilika akademskog slikara Dine Trtovca koji je, prema povjesničarki umjetnosti i likovnoj kritičarki Ivi Körbler neokrunjeni majstor akvarela i kolorističke apstrakcije, a u vidu samostalne izložbe po prvi put se predstavlja Karlovčanima.

Naglasila je kako se radi o umjetniku koji na najbolji način predstavlja u recentnom hrvatskom slikarstvu i umjetnosti tradiciju akvarela, tonskog slikanja i zapravo ne postoji u ovom trenutku netko tko radi slično kao Dino Trtovac.

U likovnom izričaju Trtovčev opus nema sljedbenika unutar hrvatskih granica što iskustvo upoznavanja s njegovim apstraktnim djelima čini jedinstvenim doživljajem. Ta njegova vrlo kontinuirana i posvećena odluka da se bavi kolorističkom i kromatskom apstrakcijom zapravo je neko njegovo duhovno nasljeđe i preuzeti senzibilitet iz poslijeratne europske i pogotovo njujorške apstrakcije 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća gdje se razvija to tzv. nepredmetno slikarstvo ili anikonično u kojem nema vidljivih predmeta jasno raspoznatljivih motiva, međutim polazište za te kolorističke i svjetlosne senzacije u slici jesu zapravo kroz svih umjetnika preuzete iz prirode, iz pejzaža, iz efekata svjetla na nebu i to je bilo polazište i kod Dine Trtovca, istaknula je između stalog  Körbler.

Trtovac je rođen 1947. godine u Šaronjama, Novi Pazar. Slikarstvo je diplomirao na Višoj pedagoškoj akademiji i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Nikole Reisera. Krajem 70-ih godina dobiva stipendiju francuske vlade za specijalizaciju na L’École Superieure des Beaux Arts u Parizu. Sljedećih desetak  godina živi u Parizu,  Zagrebu i Londonu te izlaže u poznatim pariškim salonima i galerijama. Početkom 80-ih na poziv engleske vlade odlazi na specijalizaciju akvarela na Slade School of Fine Arts u London gdje otkriva tajne engleske škole akvarela. Izlagao na više od pedeset samostalnih, te na više stotina skupnih izložbi u zemlju i inozemstvu, a dobitnik je i velikog broja internacionalnih nagrada i pohvala za umjetničko stvaralaštvo. Višegodišnji je sudionik Hrvatskog triennala akvarela, a za izložbu u Karlovcu izabrao je šezdesetak akvarela i akrilika na platnu, između kojih se nalaze i akvareli iz njegove rane pariške i londonske faze koji do sada nisu bili izlagani javnosti.

Sami autor je kazao kako se o njemu najviše može spoznati kroz njegove radove.

-Ono što vidite na ovoj izložbi su zapravo samo fragmenti iz različitih faza mojih nekakvih istraživanja, u biti najviše kolorističkih istraživanja, istaknuo je između ostalog.

Kazao je i kako je akvarele rado dosta dugo, od 80-ih do skoro 90-ih godina kada je živio između Zagreba, Pariza i Londona.

Inače, izložba ostaje otvorena do 31. siječnja iduće godine, a može se razgledati utorkom i četvrtkom od 8 do 16 sati, srijedom i petkom od 8 do 19 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati.

-Pozivam Karlovčane da u ova teška vremena, kada se smatra da nema ničega, dođu i posjete izložbu s obzirom da će naši djelatnici redovno dežurati. Dođite i pogledajte ovu lijepu i vrlo interesantnu izložbu, poručila je voditeljica Galerije Vjekoslav Karas, Aleksandra Goreta.

Foto: (sl)