Prvi Karlovački

U EU danas nedostaje 25 tisuća mesara, i u našoj županiji to je deficitarno zanimanje

Autor: Ivica Pilaković

12.05.2022

Županija

Pomoć pri školovanju i stipendiranje učenika , osiguranje prakse u proizvodnom pogonu i osiguranje zaposlenja po završetku školovanja - sve da bi se potaklo učenike na upisivanje škole za mesara.

Na inicijativu tvrtke PPK – karlovačka mesna industrija d.d. Karlovac, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin sastala se danas u svom uredu s predsjednikom Uprave tvrtke PPK Igorom Miljkom i suradnicima. Uz županicu sastanku su nazočile i njezina zamjenica Vesna Hajsan Dolinar te pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije Marija Šćulac. Tema sastanka bila je suradnja u kampanji promocije zanimanja mesar, koju je pokrenula tvrtka PPK. 
Kako se PPK već nekoliko godina unazad susreće s nedostatkom potrebne radne snage, posebno zanimanja mesar, prošle su godine pokrenuli kampanju promocije ovog zanimanja, a najveći prilog tome je pomoć pri školovanju i stipendiranje učenika zainteresiranih za ovo zanimanje kroz njihovo trogodišnje školovanje, osiguranje prakse u proizvodnom pogonu tvrtke kao i osiguranje zaposlenja, odmah po završetku školovanja.

Kako je rečeno, na tržištu radne snage u zemljama EU danas nedostaje 25 tisuća mesara te s istim problemom susreće i Republika Hrvatska pa i ova tvrtka. Cilj je kroz poticajnu kampanju dugoročno osigurati radnu snagu koja će se školovati u našim školama i odmah imati osigurano radno mjesto na tržištu rada. Karlovačka županija i prošle se godine uključila u kampanju promocije ovog zanimanja, najviše kroz pomoć u distribuciji promotivnog materijala po školama i medijsku promociju, a ove godine nudimo aktivnije uključivanje kroz suradnju sa školama te učenicima i njihovim roditeljima. Kako je zaključeno, potrebna je međusobna koordinacija i uzajamna potpora u ovim aktivnostima, jer se na taj način može povećati učinak kampanje koja bi trebala imati dugoročno pozitivan učinak za tvrtku.

S obzirom na aktualna zbivanja na tržištu radne snage Karlovačka županija će i dalje poticati promociju i stimuliranje deficitarnih zanimanja na tržištu rada, a u slične se aktivnosti namjerava uključiti i druge tvrtke koje za to imaju potrebu