Prvi Karlovački

U Dugoj Resi obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Autor: Sunčica Laić

03.12.2021

Županija

Kao i svake godine Udruga invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Grada Duge Rese upriličila je i danas druženje povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obilježava svake godine 3. prosinca. U Demokratskom rasadniku Pučkog otvorenog učilišta Duga Resa okupili su se članovi udruge, predstavnici grada i partnerskih udruga na tribini o potrebama i teškoćama osoba sa invaliditetom.

Prisutne su na početku pozdravile potpredsjednica udruge Josipa Urem te voditeljica trogodišnjeg programa “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge” 2020-2023., pod nazivom „Zajedno smo jači“ Tamara Bonetić. Nakon njih tematsko predavanje pod nazivom „Informiranje o problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom i njihovo aktivno uključivanje u zajednicu“ u kojem je bilo riječi o statusu, problemima u dostupnosti obrazovnih, zdravstvenih i drugih usluga, te uključivanju u zajednicu  osoba sa invaliditetom, održala je gospođa Dijana Jurčević, stručna suradnica za pravne poslove i društvene djelatnosti Grada Duge Rese.

Tijekom svoga izlaganja gospođa Jurčević istaknula je da na području Duge Rese evidentirano više od 1600 osobe sa invaliditetom.  Najveći broj tih osoba nije zaposlen a značajan broj nije prošao ni adekvatni proces obrazovanja za neka zanimanja. Zbog svega navedenog osuđeni su na tuđu pomoć, a to su najčešće članovi obitelji. Organiziranu pomoć osobe sa invaliditetom mogu dobiti preko programa osobne asistencije, i to ako postoje udruge koje provode projekte osobne asistencije. Ta se pomoć u pravilu pruža oko 20 sati tjedno, što nije uvijek dovoljno za zadovoljenje potreba koje imaju osobe sa teškim invaliditetom.

Gospođa Jurčević je zaključila da je potrebno i dalje raditi na poboljšanju uvjeta za osobe sa invaliditetom na području Duge Rese, u čemu će Udruga invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom, kao i do sada imati podršku gradskih službi.