Prvi Karlovački

U Dugoj Resi će do kraja godine biti podijeljeno 3.200 spremnika za prikupljanje papira i plastike

Autor: Sunčica Laić

09.05.2022

Županija

Dugoreška tvrtka Čistoća dobila je oko 3.200 spremnika za odvojeno prikupljanje papira i plastike vrijednih 900 tisuća kuna za što je Grad Duga Resa izdvojio 540 tisuća kuna s PDV-om, a ostatak je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

-Spremnici će se do kraja godine podijeliti našim korisnicima u individualnom stanovanju. Kontaktirat ćemo predsjednike mjesnih odbora i u dogovoru s njima dinamikom koju odredimo podijelit ćemo ih, a ovim putem obavještavamo naše korisnike da će dok ne prime spremnike dobiti dostatne količine vrećica za odvojeno prikupljanje papira i plastike. Spremnici su označeni Brailleovim pismom za slijepe i slabovidne osobe kao određena nadogradnja kako bi naši korisnici koji nisu u mogućnosti vidjeti boju spremnika mogli znati u koji spremnik treba staviti papir, a u koji plastiku, poručila je direktorica Čistoće, Josipa Škrtić Pucarević.

Što se tiče ostale usluge gospodarenja otpadom, kazala je kako je ova tvrtka nabavila i započela s podjelom kompostera i ove godine.

Prošle godine smo podijelili kompostere građanima koji su tada bili to zatražili, ove godine je bila podjela kompostera građanima koji su naknadno iskazali interes. Također, ovim putem pozivamo sve naše građane koji još uvijek nisu iskazali interes, ali to žele, neka nam se jave pa će i za njih biti osigurani komposteri, kazala je dodavši kako će oni biti osigurani samo za individualno stanovanje.

Što se tiče zbrinjavanja otpada u kolektivnom stanovanju, kako je navela, Čistoća je kandidirala na natječaj nadležnog Fonda smeđe kante za biootpad za koje očekuju da bi isto trebale doći do kraja godine. Na natječaj Fonda kandidirali su i odobreno im je  financiranje električnog vozila kojem bi se biootpad iz kolektivnog stanovanja sakupljao bez fosilnih goriva kao isto jedan oblik zaštite okoliša, a došlo bi i do racionalizacije troškova goriva.

-Za elektrovozilo je u tijeku javna nabava, a nakon realizacije nabave koja je procijenjena na nekih 300 tisuća kuna, očekujemo da ćemo organizirati kompletnu uslugu zbrinjavanja biootpada u Dugoj Resi, naglasila je direktorica.

Obznanila je i kako im je prošli tjedan isporučeno još jedno i to rabljeno komunalno vozilo, smećar, za sakupljanje miješanog komunalnog otpada vrijedan 950 tisuća kuna s PDV-om, a moguće će ga biti koristiti i za reciklabilni otpad.

-S tim vozilom smo obnovili vozni park koji je bio star više od 20 godina, stara vozila smo rashodovali i prodali i možemo reći da nam je vozni park sada u dosta dobrom stanju, istaknula je Škrtić Pucarević.

Najavila je i kako od 1. srpnja u općini Netretić započinju s kompletnom uslugom gospodarenja otpadom.

Gradonačelnik Duge Rese, Tomislav Boljar, rekao je kako dugoreška Čistoća nastavlja svoju ekološku priču.

-Već nekoliko godina provodi se odvojeno prikupljanje otpada, sada s ovim kantama idemo korak dalje i paralelno s tim provodi se i modernizacija kamiona koji rade na prikupljanju otpada. Sve je to s ciljem kako bi građani imali što kvalitetniju i bolju i u ovim vremenima kada cijene raznim energentima rastu, što jeftiniju uslugu. Nadam se da će do dolaska elektrovozila za prikupljanje biootpada biti podijeljene sve kante, i one za biootpad i u tom trenutku bi trebali imati jednu stvarno zaokruženu priču po svim segmentima prikupljanja odvojenog otpada, poručio je Boljar i zahvalio građanima što su prepoznali značaj odvajanja otpada i korištenja reciklažnog dvorišta, da je to stvarno zaživjelo i da se prikupljaju ogromne količine sirovina, te da su količine mješovitog otpada svaki mjesec sve manje.