Naš je dojam da su se dobro smjestili i prihvatili ovu situaciju koliko god se može s obzirom na okolnosti, ističe ravnateljica Štefica Ljubić Mlinac

U Domu za starije i nemoćne osobe Sveti Antun smješteno osam korisnika iz Petrinje

VIŠE IZ RUBRIKE

    U Domu za starije i nemoćne osobe Sveti Antun od proteklog petka među ukupno 199 korisnika imaju smještenih i osam korisnika koje su primili iz Petrinje budući je njihov dom oštećen u potresu, te nisu mogli biti zadržani u njemu.

    - Što se tiče korisnika iz Petrinje, oni su kod nas od 08. siječnja i naš je dojam da su se dobro smjestili i prihvatili ovu situaciju koliko god se može s obzirom na okolnosti. Smješteni su na stambenom dijelu u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama i to su korisnici koji su, možemo reći sukladno njihovoj životnoj dobi urednog zdravstvenog stanja, samostalno pokretni, samo jedna gospođa koristi hodalicu. Radi se o korisnicima od 1932. do 1948. godišta. Obavila sam razgovor s njima, oni su zahvalni na smještaju, hvale Crveni križ, institucije i vojsku koja je i njih i osoblje izvukla iz njihovog oštećenog doma uslijed potresa. Čuli su se sa svojim članovima obitelji, naravno da žele u svoju Petrinju doći što prije, ali razumiju i da će s obzirom na okolnosti sve to neko vrijeme potrajati. Budući im nedostaje odjeće, razgovarali smo s Crvenim križem pa će nam oni dostaviti nešto odjeće koju mi nismo mogli prikupiti ovdje kod nas, ističe ravnateljica Štefica Ljubić Mlinac.

    Napominje da iako je prošlo kratko vrijeme što su kod njih smješteni, ne pričaju puno o potresu nego kao i ostali njihovi korisnici koji duže žive u domu govore o svojim oboljenjima, članovima obitelji, sjećaju ih se sa sjetom, neki put se rastuže, a neki put razvesele…

    Vezano za situaciju uz koronavirus, Ljubić Mlinac kaže kako trenutno imaju ukupno 27 pozitivnih korisnika, od kojih se 16 korisnika nalazi u njihovom improviziranom covid odjelu, a 11 oboljelih korisnika su u bolnici. Do sada su  u prvom i drugom valu korone imali ukupno 27 preminulih korisnika.