Prvi Karlovački

U domovima za smještaj starijih i nemoćnih u županiji rastu cijene smještaja – koliko još se ne zna

Autor: Miloš Milovanović

13.01.2022

Županija

Situacija će biti jasnija nakon donošenja Vladinih odluka o poskupljenju energenata u travnju

Najavljena povećanja cijena energenata struje i plina, moglo bi dovesti i do poskupljenja smještaja kako u javnim, tako i u privatnim domovima za smještaj starijih i nemoćnih osoba. U Domu za smještaj starih i nemoćnih „Sveti Antun“ za sada rade kalkulacije, a sve će biti jasnije u travnju kada bi se trebalo i znati za koliko će poskupjeti energenti. Konačnu riječ o tome hoće li i koliko bi mogao poskupjeti treba dati osnivač ustanove – Karlovačka županija.

Dom trenutno radi punim kapacitetom i smješteno je 225 korisnika. Smatramo da se za sada  možemo snaći sa županijskim i vlastitim sredstvima te redovito podmirujemo sve potrebe. Još nismo povećali cijenu smještaja u domu, međutim vjerojatno zbog poskupljenja energenata najavljenih tijekom godine, izvjesno je da će doći do nekog poskupljenja. Vidjet ćemo kada će to biti, naravno predlažemo osnivaču – Županiji, no pretpostavljamo da će tijekom godine doći do većih cijena smještaja u Domu, rekla je ravnateljica Svetog Antuna Štefica Ljubić Mlinac.

Inače, cijena smještaja u jednokrevetnoj sobi u Domu Sveti Antun je oko tri tisuće kuna, a na odjelu pojačane njege tri i pol tisuće kuna. Premda još nisu rađene konkretne kalkulacije koliko bi smještaj poskupio, ravnateljica Ljubić Mlinac je sljedećeg mišljenja:

U obzir dolazi nekih 10 ili 15 posto, s time da bi 15 posto možda bilo i puno. Pričekat ćemo proljeće da vidimo kakve će biti cijene naših dobavljača te pretpostavljam da bi se tijekom ljeta išlo s prijedlogom povišenja cijena, zaključila je.

Vlasnik privatnog Obiteljskog doma za starije i nemoćne osobe Gradac u Karlovcu Zoran Brkić na smještaju ima 19 osoba za koliko je dom i registriran. Komentirao je najavljene promjene Zakona o obiteljskim domovima, ali i moguća poskupljenja smještaja.

Izmjene Zakona koje su sada predviđene ustvari, povećavaju kvalitetu skrbi, no samim time donose i veliko povećanje cijena s obzirom na veći broj zaposlenika potrebnih za obavljanje djelatnosti. Kao što je poznato cijene svih energenata uskoro će poskupjeti. Primjerice, hrana i neke druge namirnice u proteklih godinu dana već su poskupjeli preko 30 posto, što naravno za sobom povlači to da ćemo i same cijene smještaja morati povećati kako bi mogli kvalitetno nastaviti obavljati tu djelatnost, kaže Brkić i nastavlja:

Mi smo u Domu već povećali cijene, samim time što smo morali uvesti sustav vatrodojave što je za nas dosta velik trošak. Cijene se kreću od 5.000  za trokrevetnu sobu, 5.500 kuna za dvokrevetnu, 6.000 kuna za jednokrevetnu te 7.500 kuna za apartman. Mi smo već povećali cijene s obzirom na dosadašnja poskupljenja i za sada još ne planiramo daljnje povećanje. Naime, sve ovisi o inflaciji i ne možemo unaprijed ništa konkretno reći hoće li se ići u daljnje poskupljenje. Realne cijene koje je izračunalo Ministarstvo kreću se između 5 i 5,5 tisuća kuna po smještajnoj jedinici.

Upozorio je i na još jednu važnu činjenicu:

Veliki problem u svemu je što Županija i Grad ne podupiru rad privatnih domova. To bi se moglo regulirati na način kako je u Zadarskoj županiji gdje se sufinancira dio troškova smještaja korisnika u domovima.

Kako će se cijela situacija u konačnici razvijati, valja pričekati travanj i vladine odluke.