Učenici TUŠ-a sudjeluju u međunarodnom projektu

U digitalnoj bazi je 80 turističkih atrakcija, dodana i najnovija – kino Edison

VIŠE IZ RUBRIKE

Obrazovanje

U projektu sudjeluju i srednjoškolci iz Maribora i Beograda

Karlovac će, uz Maribor i Beograd, imati digitalnu platformu na kojoj će biti unesene turističke atrakcije ili turistima zanimljiva mjesta. Zanimljivo je da atrakcije u aplikaciju unose srednjoškolci.

Riječ je o međunarodnom projektu čiji je nositelj Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije. U projektu sudjeluje osam partnera: Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac, Srednja ugostiteljsko-turistička škola iz Maribora, Zavod za turizam Maribor, Škola za ugostiteljstvo i turizam Beograd te tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. iz Zagreba, Ferial d.o.o. iz Karlovca i GosTur d.o.o. iz Maribora.

Dosadašnji rezultati predstavljeni su danas u Trgovačko-ugostiteljskoj školi pa je tako i nedavno otvoreni Edison već uvršten u aplikaciju što je pokazao profesor informatike Željko Jerečić pojasnivši što ova digitalna platforma nudi. U popunjavanju aplikacije okušala se i županica Martina Furdek Hajdin, a u tome joj je pomogla učenica Tea Vidović učenica 3. razreda. Njih su dvije u digitalnu bazu unijele restoran TUŠ-a „Pod starim krovovima“.

U projekt je uključeno 12 učenika i do sada su u digitalnu bazu unijeli više od 80 atrakcija i drugih zanimljivosti. Ovo je ujedno prilika učenicima da dodatno nauče nešto o mjestima koja unose u aplikaciju. Kroz prvi dio projekta su obilazili grad i birali poznate lokacije.

-Kad bi ih unijeli u aplikaciju, onda smo proučavali ta mjesta kako bi mogli unijeti dodatne informacije koje smo pronašli, pojasnila je Tea.

Kako su dodali njezini kolege Lana Maretić i Ivan Deak, učenici drugog razreda kazali su da su ih u početku usmjeravali profesori, a kasnije su zanimljive lokacije birali sami.

U TUŠ-u su prihvatili inicijativu da se uključe u projekt, kazao je ravnatelj Damir Pleša i nije bio problem pronaći učenike koji će sudjelovati.

-Našim je učenicima interesantno da ono što nauče u razredima sad imaju priliku probati kroz aplikaciju i gdje sudjeluju u stvaranju te aplikacije. To je učenje temeljeno na radu i to je poanta kako bi se obrazovanje trebalo razvijati, kazao je Pleša.

-Projekt se provodi dvije godine, od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2024. godine. Sad smo na polovici provedbe, izrađeno je programsko rješenje i kad projekt završi ideja je da ta platforma bude javno dostupna i bude integrirana u GIS bazu Karlovačke županije. U okviru projekta će se po modelu participativnog mapinga izraditi objedinjena digitalna baza na području cijele Karlovačke županije, na širem mariborskom području i širem području Beograda, istaknuo je direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak.

Projekt se provodi u okviru programa Erasmus+ i 100 posto je financiran kroz Agenciju za mobilnost i programe EU, ukupna mu je vrijednost 250 tisuća eura.

Pomoćnik direktora Škole za ugostiteljstvo i turizam u Beogradu Dušan Komlenac naglasio je da su u njegovoj školi učenici i nastavnici oduševljeni ovom idejom.

- Beograd kao turistički grad i centar imat će puno atrakcija koje će se mapirati i s obzirom da je ideja da aplikacija zaživi i nakon završetka projekta mislimo da je jako važno da je jedan njezin segment pristupačnost osobama s invaliditetom, a vjerujemo da će ta aplikacija naći svoju primjenu i u nastavi nakon završetka projekta. Što se tiče mapiranja u Karlovcu, bio sam prisutan i mogu reći da je bilo vrlo zanimljivo, učenici karlovačke škole su to odradili na jedan profesionalan način. Kroz prezentaciju su nam prikazani svi benefiti aplikacije gdje turist može kroz nekoliko klikova procijeniti je li mu ta atrakcija pristupačna i hoće li je najljepše doživjeti u proljeće, ljeto, jesen ili zimu.

Inicijativa za ovaj projekt došla je iz privatnog sektora, odnosno iz gospodarstva, rekla je županica i zahvalila svima koji u njemu sudjeluju.

-Projekt ne bi uspio da u njemu nema suradnika koji su motivirani i zainteresirani. Volimo se podičiti činjenicom da smo iza grada Zagreba najposjećenija kontinentalna županija. Međutim, imamo zadatak boravak u našoj županiji učiniti duljim i ne vezivati ga samo na ljetne mjesece. Dakle želimo izbjegavati sezonalnost i poraditi na kvaliteti onog što imamo. U tom smislu je ova aplikacija upravo ono što trebasmo zato što će onaj tko dođe u našu županiju ili je namjerava posjetiti moći na brz i atraktivan način saznati što nudimo, rekla je Furdek Hajdin.

Dodala je da se u Trgovačko- ugostiteljsku školu kontinuirano ulaže, a posebno je raduje uređenje Regionalnog centra kompetentnosti, gdje je jedan dio upravo namijenjen i za ovu školu.